Istorija najskupljih jaja na svetu – Faberže jaja

Poklanjanje i razmena jaja bio je običaj još u persijskoj civilizaciji, čak i egipatskoj i grčkoj, mnogo pre pojave hrišćanstva. i u to vreme su ih ukrašavali a poklanjali sui h jer su jaja smatrana simbolom života, predstavljala su rođenje i bila su povezana sa prolećem, godišnjim dobom koje takođe simbolizuje ponovno rađanje.

Sa pojavom hrišćanstva jaja se povezuju sa vasrksenjem Isusa Hrista a smatra se da su kao usrkšnji poklon pojavila u Nemačkoj u srednjem veku, odakle se običaj proširio širom sveta. I tada su ljudi iz viših klas i bogatiji jedni drugima poklanjali ukrašena jaja, često je su to bili plemeniti metali i drago kamenje.

Iz srednjeg veka datira i običaj pravljenja veštačkih jaja, obloženih srebrom, platinum ili zlatom, zabeleženo je da je Edvard II, kralj Engleske od 272. do 1307. godine naručio oko 450 jaja obloženih zlatom koje je poklonio tokom usrkšnjih praznika.

Smatra se da je pravljenje veštačkih jaja dostiglo svoj vrhunac 1883. godine kada je zlatar Petar Karl Faberže, po narudžbi cara Aleksandra III od Rusije, napravio jaje od platine u kome se nalazilo manje zlatno jaje, što je bio poklon za caricu Mariju Fjodorovnu. Faberže je nakon ovog jajeta napravio ukupno 57 jaja, mnoga od njih ukrašena zlatom i dragim kamenjem.

faberže 1

Praveći prvo jaje, Faberže je poštovao tradiciju pravljenja ruskih lutaka pa je u veće jaje od platine stavio manje, zlatno jaje koje je predstavljalo žumance a u njega minijaturnu repliku ruske krune koja je sadržala mali rubih u obliku jajeta. Carica je bila do te mere obradovana i uzbuđena ovim pokloom da je FAberže imenovan carskim juvelirom ali pod jednim uslovom, da svake godine napravi po jedno jaje, svaku put drugačije i lepše.

Do revolucije, 1917. godine, Faberže je pravio dva jaja godišnje, svako drugačije po izgledu i temi i Carska kolekcija se sastojala od 52 komada.

faberže

Kada je mladi Petar Karl Faberže 1870. godine preuzeo od svog oca Gustava vođenje porodične zlatare osnovane dvadeset osam godina pre toga, niko nije mogao ni da zamisli koji će uspeh postići i kakav će brend stvoriti. Izrada jaja za carsku porodicu otvorila mu je vrata aristokratskih ruskih porodica, a učešćem na izložbi u Parizu 1900. godine njegova slava se proširila van granica rusije, svet je uzdisao za njegovim čarobnim i dragocenim jajima. To je dovelo do toga da je u Rusiji imao 500 zaposlenih i do otvaranja ogranka Faberže zlatare u Londonu.

Tradiciju cara Aleksandra nastavio je Nikolaj II za koga je Faberže radio po dva jaja za svaki uskrs, jedno za suprugu a jedno za majku. Izrada jaja zahtevala je puno angažovanje tokom cele godine. U neverovatnim minijaturama mogu se pronaći neverovatne reprodukcije. Jedno od njih u kome se nalazi replika kočija kojima je carski par stigao ispred crkve na krunisanje menjalo je mnoge vlasnike, nakon pada Romanovih da bi na kraju bilo prodato za neverovatnih 2.600.000 dolara.

faberže 3

Sve ono što se desilo nakon Oktobarske revolucije nateralo je Faberžea da napusti Rusiju, odakle se preselio u Švajcarsku gde je umro 920. godine u Lozani. Nakon njegove smrti, naslednici su osnovali novu kompaniju ali uprkos istom imenu nikada nisu uspeli da dožive istu popularnost i uspeh na tržištu te je kompanija nakon dvadeseto godina zatvorena, zatim je licenca prodata ali ono što je pratilo ime Faberže potpuno je odvojeno od stare porodice koja se proslavila širom sveta. U međuvremenu, sa padom komunističkog režima u Rusiji, naslednici Karla Faberžea su pokrenuli zakonsku procedure kako bi onemogućili one koji žele da koriste njihovo ime i proizvode imitacije originalnih Faberže jaja i drugih proizvoda pošto su mnogi izrađivali kopije ovih jaja a sve zahvaljujući precizni uputstvima i crtežima koji su bili dostupni u arhivama.

Kolekcionari koji ne žale novca i dalje se utrkuju da dođu do bar jednog od originalnih Faberže jaja čime kupuju i deo istorije ove zlatarske porodice što uz cenu predstavlja predmet skoro neprocenjive vrednosti.

faberže 4

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *