Elena Riho, najbolja kuvarica na svetu

Svetom gastronomije veoma dugo su vladali muškarci, skoro da nije postojao restoran u svetu u kome je šef kuhinje bila žena, najbolji svetski kuvari su uvek bili muškarci. Od pre par godina proglašava se i najbolj ženski kuvar na svetu, odnosno kuvarica, a najboljom kuvaricom za 2013. godinu britanski časopis Restaurant proglasio je Elena Riho, vlasnica restorana Mani u Sao Paolu koja je prošle godine proglašena i najboljom kuvaricom Latinske Amerike.

Elena Riho je bivši model, studirala je arhitekturu, a onda je sa svojim suprugom, takođe kuvarom, koga je upoznala u Španiji, 2006. godine  otvorila mali restoran u Sao Paolu. Prošle godine, njen restoran se našao na listi 50 najboljih restorana na svetu, karakterističan je po kombinaciji tradicionalnih brazilskih sastojaka sa modernom kulinarskom tehnikom. Inače, ovaj trend kombinovanja tradicionalnih sastojaka i pripremanja tradicionalnih jela na moderan način je zadnjih godinu dana veoma popularan u svetu pa i u nekim našim restoranima.

Foto: blog.tribunadonorte.com.br
Foto: blog.tribunadonorte.com.br

Obrazlažući odluku da Elena bude proglašena najboljom kuvaricom na svetu, iz časopisa Restaurant poručuju da je hrana koju ona sprema primer inovacija u kulinarstvu i hrana napravljena sa dušom.

Nikada nisam imala nameru da postanem najbolja na svetu, ali se nadam da će ovo priznanje naterati ljude iz sveta gastronomije da više pažnje obrate na rad žena kuvara i divna jela koja one spremaju, izjavila je Elena.

Elena danas ima 36 godina i skoro dvadeset godina kulinarskog iskustva koje je sticala po najboljim evropskim restoranima. Jelo po kome je poznat njen restoran priprema od maniokasa, karakterističnog brazilksog povrća, sa kokosovim mlekom, belim tartufima i maslinovim uljem.

Foto u zaglavlju: finedininglovers.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *