Deset najzdravijih namirnica na svetu

O zdravoj ishrani se govori sve više, mitovi o zdravlju nekih namirnica padaju u vodu, šta je zdravo a šta nezdravo zavisi od mnogo činilaca, ali stručnjaci su se složili oko namirnica koje se mogu smatrati najzdravijim na svetu u kom god delu sveta da živite, koliko god godina da imate  kakvo god da vam je zdravstveno stanje.

Na spisku se nalaze:

Borovnice – poznate su po svojim antioksidativnim svojstvima pa ne čudi što su često sastojak lekova za mikrocirkulaciju i sredstava za kozmetiku. Idealne su u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju starenje ćelija. Bogate su vlaknima te su veoma lake za varenje.

Orasi – što se oraha tiče, uz njih uvek ide i savet da ne treba preterivati, uz to da mogu izazvati alergijske reakcije, smatraju se jednom od najzdravijih namirnica jer su bogati omega-3 masnim kiselinama, usporavaju starenje, utiču na dobar san i predstavljaju prirodan izvor melatonina.

Chia semenke – sadrže omega-3, proteine i vlakna. Postoje mnogi napici napravljeni od ovih semenki što ih čini lakim za konzumiranje i asimilaciju.

ID-10020195

Kivi – zato što sadrži mnogo vitamina C, dva puta više kalijuma nego banana, nema neželjenih efekata, reguliše rad creva.

Quinoa – jedna od najstarijih žitarica na svetu, bogata je proteinima, ne sadrži gluten, može zameniti meso.

Zeleni čaj – bogat je antioksidantima i proglašen odličnim sredstvom u prevenciji bolesti karcinoma.

Brokoli – mnogi ga ne vole ali i on je proglašen namirnicom koja je odlična u prevenciji bolesti karcinoma.

Ovas – bogat je vlaknima, smanjuje holesterol i sprečava bolesti srca. Daje osećaj sitosti te je veoma zahvalan i treba ga što češće jesti.

Spanać – bogat antioksidantima koji najviše štite zdravlje očiju, i on je dobar u prevenciji nekih oblika karcinoma, treba ga jesti nekoliko puta nedeljno.

Losos – riba bogata čistim proteinima, omega-3 i antioksidantima.
ID-10080376

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *