Home / Tetkina Kuhinja / Tirol Štangle
Tirol Štangle

Tirol Štangle

Ovaj starinski kolač je samo jedan oblik pite sa jabukama pripremljen na malo drugačiji način.

Potrebno je:

250 g masti

2 žumanca

1 celo jaje

1 suvi kvasac

1 šoljica mleka

500 g brašna

1 kg jabuka

sok od jednog limuna

8 kašika šećera

2 belanca

šećer u prahu

cimet

Mast pensto umutiti, dodati jedno celo jaje i žumanca, mleko, brašno i kvasac, zamesiti glatko testo i ostaviti da naraste.

DSCN1982

Jabuke narendati i poprskati limunom.

Testo premesiti i podeliti na pet delova. Razviti četiri što tanje kore. Na dno pleha staviti koru, premazati je belancima koja su ostala, posuti rendanim jabukama i sa dve kašike šećera. Isto uraditi i sa preostalim korama. Na zadnju koru staviti jabuke i šećer a preko unakrst trake napravljene od petog dela testa. Premazati ih belancetom.

DSCN1983DSCN1994

Peći oko pola sata na 250 stepeni. Pomešati šećer u prahu i cimet (po ukusu)  i posuti kolač.

DSCN1987

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*