Simbol razumljiv na svim jezicima – srce

Načini na koje komuniciramo su raznoliki, kako komuniciramo rečima i gestovima, tako isto komuniciramo i simbolima. Jedan od simbola razumljiv na svim jezicima sveta je srce – simbol za ljubav, strast, osećanja, prijateljstvo, život.

Srce vekovima predstavlja simbol koji se odnosi na emocionalni, duhovni i moralni život čoveka, a nekada davno, srce je smatrano sedištem ljudskog uma. Ovaj simbol je obično crvene boje, boje koja takođe simbolizuje ljubav i strast. Oblikom ovaj simbol ne podseća na ljudsko srce pa postoje razne teorije šta predstavlja – ženske grudi, žensku zadnjicu, kravlje srce ili čak vulvu.

ID-10087569

Teorije o poreklu ovog simbola su različite, ali jedna od najverovatnijih je da je inspirisan oblkom semena biljke Silphium koja je davno izumrla a koja je rasla na prostorima današnje libijske obale, ovaj simbol se nalazi na kovanicama starim tri hiljade godina, što znači da je veoma, veoma star i da nije izum modernog načina komunikacije. Legenda kaže da je ovu biljku bog Apolon poklonio svetu a da su je stari Grci i Rimljani koristili kao začin ali kao i lek za razne bolesti, pa čak i kao sredstvo za kontracepciju.

ID-10068299

Koliko god star, ovaj simbol je uvek povezivan sa srcem i dušom i danas je univerzalni simbol koji koriste svi u različitim oblicima komunikacije, od onih prijateljskih, preko ljubavnih do marketinških. Što se marketinga tiče, srce je jedan od najkorišćenijih simbola, jednostavno zbog toga što asocira na prijateljstvo i ljubav.

SilphiumCyrenecoin

Drevni srebrni novčići, prikazuju stabljiku Silphiuma i plod biljke. (Izvor – wikipedia.org)

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *