I ponovo ćemo pogrešno obeležiti Dan žena

Par dana pred Međunarodni praznik žena, zatrpani smo savetima koji restoran da izaberemo, ako se on već ne bude setio, gde da odemo na produženi vikend, gomilom saveta šta besmisleno da poželimo tog dana i kakvom poklonu da se nadamo. O pažnji da ne govorimo.

Osmi mart je obesmišljen do te mere da retki znaju zašto se obeležava, ali svi znaju da je taj dan nešto posebno, žene se nadaju poklonima, muškarci će biti duhoviti – Dušo, ništa ti nisam kupio, ti već imaš mene.

Mediji će nas zaluđivati vestima o preskupim poklonima koje su dobile poznate žene nepoznatih zanimanja od svojih, uglavnom, zamišljenih udvarača, tek da se mi, obične, osetimo tog dana još običnije.

Niko se neće setiti da tog dana podseti na to kakav je napredak napravljen u društvu, i globalno i lokalno, kada su žene u pitanju.

Ja ne priznajem 8. mart, izgovaraće one žene koje misle da su za klasu više od onih koje ga priznaju. I obrazložiće – Ako me ne poštuje ostalih dana u godini, taj jedan dan mi ne znači ništa. Za klasu više odmah pokažu da ne razumeju čemu taj dan služi.

Danas ne perem sudove, ne kuvam, oglasiće se neke druge. Svaka čast suprugu koji će priuštiti tu jednodnevnu privilegiju.

A zašto mi nemamo svoj dan, oglasiće se neki muškarci. Ja svojoj ženi kupujem poklone nevezano za 8. mart. Oni će tog dana tvrditi da žene nisu diskriminisane ali da oni svakako malo jesu baš tog dana.

Ne znam koliko će žena 8. marta svoje muževe, kolege, decu posmatrati ispod oka kao da su neki veliki greh napravili ako poklonom, ili bar nekom lepom rečju nisu ispoštovali ovaj praznik. I stideće se da kažu drugaricama da ništa nisu dobile – oni moji se nisu ni setili.

ID-100230944

Tog dana, drage moje, ne terajte svoje muževe da budu drugačiji nego onih ostalih 364 dana u godini, da vas vole ili poštuju više, ne služi ovaj praznik tome.

Tog dana razmislite o tome šta je ovo društvo uradilo za vas, i gde je vaše mesto u ovom društvu.

Da bi dobile posao, žene u Srbiji će i dalje potpisivati blanko ostavke u slučaju da ostanu u drugom stanju.

Da bi zadržale posao, i dalje će odlagati rađanje.

Ova zemlja se neće hvaliti oštrijim kaznama za porodične zlostavljače, pardon, zločince, već gradnjom još jedne sigurne kuće.

U ovoj zemlji će ubice žena i dalje biti medijske ličnosti i dobijaće, uz sve olakšavajuće okolnosti, sve kazne sem maksimalnih.

Silovateljima će se i dalje suditi godinama.

Žene će i dalje mesecima i mesecima čekati na jedan najobičniji medicinski pregled.

Porodilišta će i dalje biti u katastrofalnim stanjima.

Nikada manje žena nije bilo na izbornim listama, od kad su žene ušle u politiku, nego u ovom izbornom krugu.

A vi ćete se sekirati što niste dobile buket cveća kao znak pažnje.

One nisu zbog toga marširale.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *