Održan okrugli sto o značaju unosa manje količine soli

Na inicijativu kompanije Nestlé u petak, 7. marta, U Beogradu je održan Okrugli sto o značaju smanjenja unosa soli u ishrani, sa ciljem da se podigne svest javnosti o štetnosti prekomernog unosa ovog esencijalnog minerala.

Prema aktuelnom istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, vodeći uzrok smrtnosti su nezarazne bolesti, od kojih kardiovaskularne bolesti zauzimaju čak 58 odsto. To znači da je svaka druga smrt u Republici Srbiji direktna posledica bolesti kardiovaskularnog sistema. Povišen unos soli u neposrednoj je vezi sa povišenim krvnim pritiskom, stoga je Svetska zdravstvena organizacija u svojim najnovijim preporukama smanjila preporučeni dnevni unos soli sa 6 g na 5 g, što je manje od jedne male kašike.

Okrugli sto o znacaju smanjenja upotrebe soli

Konzumiranje hrane koja sadrži visok nivo soli u dečijem uzrastu dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema koji se mogu sprečiti ukoliko se ovaj problem na vreme prepozna, zato je jako važno da se unos soli posebno prilagodi deci.

O razlozima smanjenja prekomernog unosa soli, navikama koje imamo pri upotrebi soli i načinima kako smanjiti količine  koje svakodnevno unosimo govorili su najistaknutiji stručnjaci iz ove oblasti: Prof. dr Ljiljana Trajković Pavlović, šef Odeljenja za pravilnu ishranu i bezbednost hrane Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Asist. dr sci. med. Milka Popović, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Dr Biljana Alimpić, specijalista pedijatar, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, Vesna Zečević, nutricionista, predsednik Udruženja dijetetičara – nutricionista predškolskih ustanova Beograda i Aleksandra Malešević, regionalni nutricionista kompanije Nestlé Adriatic.

„Neophodno je unositi natrijum u organizam, a najzdraviji način je kroz unos namirnica koje su neprerađene i koje u sebi sadrže prirodnu količinu natrijuma. Istraživanja su pokazala da čak i minimalno smanjenje unosa natrijuma dovodi do znatnog poboljšanja zdravlja i smanjenja broja osoba sa hipertenzijom. Svetska zdravstvena organizacija strogo preporučuje da se kod dece smanji unos soli jer u suprotnom će u kasnijim godinama imati zdravstvene probleme“, izjavila je prof. dr Ljiljana Trajković Pavlović, šef Odeljenja za pravilnu ishranu i bezbednost hrane Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *