Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Svaka 12 žena u Srbiji oboli od raka dojke. Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva. Zadnjih godina statistike pokazuju da godišnje oko 4. 500 žena u Srbiji oboli od raka dojke od kojih oko 1.600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću uglavnom zato što je bolest otkrivena isuviše kasno.

Jedini način da se bolest otkrije u ranoj fazi, kada su šanse za izlečenje mnogo veće nego kada je bolest otkrivena u poodmakloj fazi su preventivni pregledi. Smanjenom broju smrtnosti od ove bolesti u zadnjih par godina možemo zahvaliti samo preventivnim pregledima i višoj svesti žena kada je njihovo zdravlje u pitanju.

U cilju podizanja svesti javnosti i edukacije o značaju prevencije raka dojke, u Srbiji će se od prošle godine, 20. marta zvanično obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Taj datum je uvršten u Kalendar javnog zdravlja na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prvi dan proleća ove godine biće obeležen u znaku ruže koja je izabrana za nacionalni simbol borbe protiv raka dojke, kao simbol podrške, nade i borbe. Tog dana, 20. marta, kompanija Avon I Fond b92 organizuju okupljanje na jednom od najlepših mesta u Beogradu, na Kalemegdanu.

Pridružite se organizacijama za borbu protiv raka dojke i tog dana ostavite poruke ohrabrenja za sve žene koje se trenutno bore sa ovom opakom bolešću ali i poruke svim ženama da brinu o svom zdravlju.

image002

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *