Lammily, lutka koju će devojčice možda više voleti od Barbi

Najpopularnija lutka na svetu, Barbi, već godinama trpi optužbe da negativno utiče na imidž mladih devojaka i pretpostavlja se da je mnogo hirurških intervencija širom sveta urađeno na zahtev da se devojke bar malo približe idealnim proporcijama kakve ima ova lutka.

Generacije i generacije devojčica su rasle i rastu sa ovom lutkom koja je, kažu, kriva i za poremećaje u ishrani.

Pre nekoliko godina sprovedeno je istraživanje o tome kakva bi Barbi bila da je stvarna osoba i rezultati su podigli veliku prašinu u javnosti jer se pokazalo da je toliko savršena da nikako ne može biti stvarna kao i da ne bi preživela da je nekim slučajem stvarna osoba.  U njenom telu ne postoji prostor za vitalne organe, kukovi su joj preuski, vrat previše tanak u odnosu na glavu, ne bi mogao da je drži, ima premala stopala na predugim nogama pa ne bi mogla da hoda.

Barbi i kako bi izgledala da ima proporcije stvarne devojke
Barbi i kako bi izgledala da ima proporcije stvarne devojke

Sve u svemu, kompanija Matel je zbog proporcija ove lutke stalno na udaru zahteva da bi bilo dobro da se izgled lutke promeni, da bi joj trebalo promeniti proporcije kako bi njen negativan uticaj bio što manji i kako bi konačno prestala da bude nedostižan model savršenstva za devojčice. Bulimija i anoreksija su samo neki od problema koje mogu imati devojke ukoliko izgled Barbi lutke dožive kao imperativ.

Umetnik Nikolaj Lam, stvorio je lutku nazvanu po njegovom imenu Lammily ali koja ima proporcije stvarnih žena sa željom da ova lutka istisne Barbi. Nakon što je prototip ove lutke predstavljen javnosti, najavljeno je da će se u prodaji naći na jesen ove godine.

Strani mediji koji o Barbi lutki (ove godine puni 55 godina), pišu kao o stvarnoj osobi, predviđaju da će ona doživeti težak udarac kada se Lammily pojavi u prodaji.

Lammily će imati smeđu kosu, biće nekoliko centimetara niža od Barbi i nosiće ravne cipele jer nijedna žena ne može da stoji na prstima tokom celog živata. Imaće kraći vrat i šire kukove.

Prototip ove lutke napravljen je u saradnji sa američkim Centrom za kontrolu bolesti i gojaznosti a lutka će biti lansirana sa parolom – “Srednje je lepo” kako bi se devojčicama sugerisalo da ne postoji samo jedna vrsta lepote.

Ostaje nam da vidimo da li će Lammily bar približno osvojiti devojčice širom sveta.

Foto: fbl.ba
Foto: fbl.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *