Argo Garni Hotel - Beograd

Kanape – mali zalogaj za svačiji ukus

Kanapei, mali sendviči veličine jednog zalogaja postali su prava trendi hrana, obično se služe na koktelima, zvaničnim i neformalnim druženjima i spadaju u food finger vrstu hrane, onu koja se jede prstima. Ime su dobili od francuske reči canapé koja označava kauč, jer garnirung “sedi” na hlebu kao čovek na kauču.

Kanapei su se pojavili u 18. veku, u Francuskoj tako da se danas vode kao deo francuske klasične kuhinje i spadaju u vrstu predjela, a prvi put se ova reč u jednom kuvaru pojavila 1890. godine.

Predjelo, odnosno hrana koja se služi pre glavnog jela, bilo je poznato još u drevnim kulturama, služi tome da podstakne apetit ali i konzumiranje alkohola.

Tradicionalno, kanapei su se pravili od bajatog belog hlega kome je odstranjivana kora a sredina sečena na ogkurle, četvrtaste ili trakaste oblike preko kojih se stavlja sitno sečena hrana. Vremenom, kako su postajali popularni u drugim zemljama, kanapei su postajali prava mala umetnička dela.  Mogu se služiti topli ili hladni, a veličina, po pravilu, treba da bude veličine jednog zalogaja, a debljina hleba zavisi od vrste hrane koja se odozgo stavlja.

Kanape - Argo Garni Hotel - Beograd
Kanape – Argo Garni Hotel – Beograd

Iako za pojedine vrste kanapea postoje precizne procedure kako se spremaju i precizno određene kompozicije hrane, dozvoljavaju bezbroj načina pripreme i dekoracije. Toliko su postali popularni da čak I kod nas postoji puno firmi koje se bave isporukom ovih ukusnih zalogaja.

Kako nam se svima dese iznenadne najave, ili iznenadni gosti na vratima, a obično se desi da u tom trenutku nemamo vremena da pripremimo posluženje, ili jednostavno nemamo dovoljno namirnica, od ostataka, to jest, malih količina hrane koju imamo u frižideru uvek možemo napraviti odlično posluženje.

Za dobar kanape, potrebna je samo dobra kompozicija i slaganje namirnica. Možete ih praviti od sira, povrća, mesa, ribe, na belom, crnom, tostiranom hlebu, lisnatom testu, čak i na krekerima, samo pustite mašti na volju. Tehnički, kanape se sastoji od baze – hleba, namaza – sir, majonez, kečap, sos i glavnog sastojka, garnirunga. Ostalo radi mašta.

Argo Garni Hotel - Beograd
Kanape – Argo Garni Hotel – Beograd

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *