Jedno od omiljenih jela u svakoj kući je upravo gulaš, ne samo zato što pleni svojim pikantnim ukusom nego i zato što se može skuvati i dan ranije. Pravo je uživanje u se kući vraćate umorni a ručak je već spreman, samo ga treba podgrejati. Postoji mnogo varijacija recepata za gulaš, svaka domaćica ima svoj tajni sastojak, ali jedno je sigurno, što više kvalitetnih sastojaka i začina to bolji gulaš.
Potrebno je:
½ kg junećeg mesa
½ kg šampinjona
1 konzerva paradajz pelata
½ l supe od kocke
1 kašičica bibera
1 kašičica aleve paprike
100 g dimljene slanine
2 glavice crnog luka
1 glavica belog luka
1 lovorov list
1 kašika suvog povrća
2 kašičice soli
1 dcl crnog vina
2 kašike prezle
Sitno iseckati crni i beli luk, propržiti malo na ulju i u to dodati junetinu iseckanu na kockice. Posoliti i pobiberiti, sipati alevu papriku i pržiti uz mešanje oko 10 minuta, pa u to dodati šampinjone iseckane na listiće, sitno iseckanu slaninu, suvo povrće i lovorov list, promešati i dodati paradajz pelat.
Posle petnaestak minuta naliti supom i crnim vinom. Kad provri, smanjiti vatru i ostaviti da se kuva na tihoj vatri još oko sat vremena. Pri kraju dodati prezle da gulaš dobije na gustini.
Služiti uz testeninu, pire krompir ili pirinač.
Prijatno!
Gordana Radojković