Ikebana, simbol harmonije koju čine nebo, zemlja i čovek

Ikebana je tradicionalna japanska umetnost aranžiranja cveća. Ova umetnost je ime dobila od dve reči – ajk, što znači život ili dati život, i bana, što znači cvet, tako da ikebana u prevodu znači – živi cvet. Nastala je u 6. veku kao razultat afirmacije zen budizma, ali termin ikebana je poznat tek od 18. veka.

Rezano cveće smešteno u ikebanu treba da da utisak nečega što nastavlja da živi.

Od davnina, osnovna šema kompozicije ikebane je trougao a razlozi koji su doveli do toga su višestruki, osnovna struktura je savršena za cvetni aranžman, troguao daje spontanu simetriju, planina podseća na trougao, isto kao i drvo jer Japanci oduvek veruju da u planinama, šumama, drveću, višegodišnjim biljkama, obitavaju bogovi. Ovaj cvetni aranžman predstavljao je približavanje bogovima, najduža grana predstavlja nebo, kraća predstavlja zemlju, a srednja predstavlja čoveka, posrednika između neba i zemlje i u suštini predstavlja vezu između čoveka i prirode, odnosno harmoniju čoveka i prirode.

Foto: readers-bench.com
Foto: readers-bench.com

Na početku, ikebana je imala jako religiozno značenje i prvi učitelji ikebana bili su monasi i članovi plemsva. Postojalo je nekoliko stilova i škola ikebana, sa protokom vremena, stilovi su se menjali a ikebana je postala umetnost karakteristična za japansko društvo.

Legenda kaže da su neki budistički monasi, šetajući šumom naišli na pokidano cveće koje je venulo i činilo se kao da umire. Puni saosećanja prema cveću, monasi su cveće stavili u činije koje su koristili dok su se molili za hranu i tako je nastao prvi cvetni aranžman.

Kompozicija ikebane se može formirati od jedne vrste cveta ili više, ali ono što je važno je da svaki cvet mora da ima neko značenje. U zapadnom svetu, ikebana predstavlja lepo aranžirano cveće, dok u japanskom predstavlja čitavu fiolozofiju.

Samim tim što su od drevnih vremena postojale škole ikebana, podrazumeva se da ova umetnost zahteva određenu tehniku kao i da zavisi od mašte i inspiracije onoga ko je pravi. Ali ikebana zavisi od unutrašnjeg života onoga ko je pravi i njegovog odnosa prema biljkama, samo tako kompozicija predstavlja skladnu celinu.

Ikebana je danas umetnost koja se prilagodila vremenu, često se može naći kao dekorativni element u kućama ili nekom drugom prostoru.

I danas, kao nekada, svi elementi ikebana moraju biti strogo prirodni, bez obzira da li se radi o cveću, granama, travi i uvek mora formirati toriugao koji čine nebo, zemlja i čovek koji formiraju univerzum.

Foto: sakuramagazine.com
Foto: sakuramagazine.com

Foto u zaglavlju: centroskel.it

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *