Danas je Pancake day – Međunarodni dan palačinki

Palačinke se spremaju širom sveta, recepti se pomalo razlikuju pa tako postoje američke, francuske, britankske, ruske ili srpske palačinke, ali su svuda omiljena poslastica, jedna od onih koja okuplja porodicu oko stola.

Osnovu testa za palačinke čine brašno, jaja, mleko i ulje ili buter, i danas niko sa sigurnošću ne može tvrditi odakle vode poreklo, koja zemlja ima pravo da kaže – palačinke su naš kulinarski izum. Mnogi veruju da su palačinke nemački recept koji je sa emigrantima stigao u SAD ali prvi zapisan recept za palačinke datira iz 1434. godine, i kako je napisan na engleskom jeziku, drugi smatraju da bi Britanci trebalo da dobiju autorska prava.

IMG_20120518_143741IMG_20120518_144207

Palačinke se jedu u bilo koje doba dana, u nekim zemljama za doručak, kod nas su uglavnom poslastica posle ručka, skoro da ne postoji restoran koji se ne diči svojim specijalnim palačinkama, no ako ste pomislili da današnji dan slavi palačinke kao poslasticu, tek tako, treba da znate da je Pancake day “pokretan” praznik koji se vezuje za Usrks i usršnji post.

Legenda kaže da se davno, davno, negde u 15. veku, sa zvonika jedne crkve, u jednom britanskom selu, začulo zvono koje je pozivalo vernike na ispovest pred dug period uskršnjeg posta. Zvono se čulo malo ranije nego inače, pa su domaćice koje su tog popodneva spremale palačinke ka crkvi pohitale u papučama, opasane keceljama, noseći sa sobom tiganje i palačinke i nudeći ih vernicima da ih pojedu pre posta, jer nakon ispovedi počinjao je post, palačinke je bilo nemoguće sačuvati a bilo je grehota i baciti ih.

DSCN0773

Pancake day ili pokladni dan je poslednji dan pred početak uskršnjeg posta kojim se hrišćanski vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika- vaskrsenja Isusa Hrista. Uskršnji post traje skoro šest nedelja, to jest, 40 dana koji predstavljaju 40 dana i noći koje je Isus proveo u pustinji posteći. Post i danas znači da se ljudi tokom tih dana odriču određenih namrnica među  koje spadaju jaja, mleko, masnoće, ono što je sastavni deo palačinki.

IMG_20120518_125017

Vremenom, priprema palačinki na pokladni dan predstavljala je oslobađanje domova od namirnica koje se ne konzumiraju tokom posta, tako da Pancake day vodi poreklo iz srednjeg veka – vernici su tog dana priznavali svoje grehe i trošili poslednje zalihe namirnica koje neće konzumirati tokom posta. Naravno, naziv Pancake day datira iz novijeg doba.

Pancake day pada uvek u utorak ali datum nije isti, vezan je za datum Uskrsa.

U nekim zemljama se na današnji dan organizuju trke sa tiganjima u kojima su palačinke, kao spomen na dan kada su domaćice, iznenađenje crkvenim zvonima potrčale ka crkvi noseći sa sobom i tiganje i palačinke.

Foto: olneypancakerace.org
Foto: olneypancakerace.org
Foto: ahoylondon.com
Foto: ahoylondon.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *