Barbi, lutka oko koje se lome istraživačka koplja

Barbi odavno predstavlja statusni simbol kada su lutke u pitanju. Sa njom su odrastale generacije devojčica a već vrlo dugo ova lutka je predmet ozbiljnih istraživanja.

Najnoviji model Barbi lutke koja koristi smatrfon je 150. model zanimanja koje je odglumila ova najpoznatija lutka na svetu. Po rečima onih koji stoje iza ove lutke, ona je kroz sve ove uloge trebalo da pomogne devojčicama da odluče čime žele da se bave u životu, kao i da im poruči da žena ima bezbroj mogućnosti, da ne postoji ništa što je nemoguće. Drugim rečima, Barbi je insipracija devojčicama širom sveta.

Zato sto pedeseti model ove lutke dolazi u ruke devojčica kao preduzetnica, što je, kažu, nekada za ženu bilo nezamislivo. Ona nosi haljinu u boji koja je proglašena bojom ove godine – u boji blistave orhideje, sa sobom nosi smart telefon, tablet ili laptop, spremna je za sledeći sastanak ili da predstavi svoju novu poslovnu ideju. Na njoj su luksuzni detalji, kao što je ogrlica, ima elegantnu frizuru, dugu kosu koja je vezana u rep što joj daje profesionalni izgled.

barbi smartphone

Ali, iako Matel želi ovu lutku da predstavi kao insipraciju, iako prati trendove što pokazuje zadnjim modelom, Barbi je problašena “ubicom karijere”, odnosno lutkom koja ograničava izbor zanimanja i snove devojčica.

Prema poslednjem istraživanju, devojčice koje se igraju sa Barbikama imaju veoma sužen pogled na mogućnosti koje će im se pružiti, one su više okrenute tome da budu zgodne, lepe, vitke i ženstvene kao što je Barbi.

Ovo istraživanje je potvrdilo da devojčice od malena trpe indirektan pritisak da treba da izgledaju što lepše i kako bi trebalo da izgledaju što im tokom odrastanja postaje prioritet u odnosu na zanimanje i mogućnosti koje će im biti pružene.

Iz Matela su, naravno, na optužbe da Barbi u startu ograničava devojčice, odgovorili da je ova lutka odlična za stimulisanje kreativnosti i mašte, kao i da postoje generacije i generacije devojaka koje su se kao devojčice igrale sa ovom lutkom, ali da se nisu pomirile sa rodnim ulogama, već da se i dalje traže i pokušavaju da ostvare svoje ciljeve u karijeri jer ih je na to podstakla Barbi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *