Za šta sve možete koristiti sirće

Sirće uglavnom koristimo za salate, tokom spremanja zimnice za konzerviranje povrća, za pripremu nekih jela, mariniranje, ali ono je i odlično sredstvo za odmašćivanje, prirodan je dezodorans, ekonomično je i ekološko i može zameniti većinu sredstava za čišćenje. Jedina mana koju sirće ima je miris koji pušta dok ga koristimo, ali sa isparavanjem taj miris nestaje, naročito kod belog sirćeta. Crveno ili jabukovo sirće mogu malo duže zadržati miris, ali njih ne treba ni koristiti za čićšenje.

Belo sirće možete koristiti da neutrališete miris duvanskog dima iz nameštaja, zavesa, tepiha, svega onoga što ga upija. Ako ste imali goste od kojih su većina pušači, naročito u ovo vreme kada je hladno, rastvorite u nekoj boci za raspršivanje sirće i vodu i naprskajte zavese, tepih, mebl, sa udaljenosti od desetak centimetara. Kad sirće bude isparilo, miris duvana se više neće osećati.

Predmeti od srebra tokom vremena tamne ili dobijaju tamne fleke, da biste ih očistili i vratili im sjaj, natopite krpu sirćetom i trljajte predmete sve dok ne skinete fleke.

Tokom kuvanja, često se desi da nam nešto zagori a čišćenje dna lonca može da bude prava noćna mora. U posudu kojoj je zagorelo dno sipajte sirće, debljine jednog prsta, stavite na vatru i pustite da vri par minuta. Ostaci hrane će se odvojiti od dna i pranje će biti sasvim lako.ID-10067718

Odvod na sudoperi često može imati neprijatne mirise, kako biste ih eliminisali, zagrejte sirće, vodite računa da ne proključa i sipajte ga u odvod, neutralisaće mirise. Inače, jednom nedeljno možete sipati u odvod jednu šoljicu sirćeta, iako će skliznuti kroz odvod zadržaće se na zidovima pa ostavite da stoji oko pola sata a zatim isperite. To će očistiti zidove odvoda.

Kupatilo je mesto u kući gde se najviše skuplja kamenac, na pločicama i slavinama. Natopite mesta na kojima ima naslaga, ostavite da stoji pola sata a zatim isperite. Ukoliko ima velikih naslata, slobodno ostavite sirće da stoji celu noć i isperite tek ujutru. Sirćetom možete prati i kadu i wc šolju, kao i podove, savršeno je sredstvo za čišćenje keramike. Vodte računa, ukoliko imete mermerne podove, ili bilo šta od mermera, sirće ga oštećuje pa ga ne koristite za čišćenje.

Buđ je takođe karakteristična za kupatilo, naročito za zavese za tuš, pomešajte vodu i sirće i sunđerom premažite mesta na kojima se uhvatila plesan, ostavite malo da odstoji i isperite.

Sirće je odlično sredstvo kojim možete očistiti mikrotalasnu peć i frižider, koristite rastvor od jednakih delova sirćeta i vode.

A kad ste sve lepo očistili, prostor možete obogatiti cvećem, da bi vam rezano cveće duže trajalo, u vodu ubacite dve kašičice sirćeta i jednu šećera.

Ilustracija. FreeDigitalPhotos.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *