Možemo li da komuniciramo bez smajlija

Izgleda da ne možemo, u jednom rečenici na društvenim mrežama nađu se bar dva, a namena im je različita. Nekad služe kao znak odobravanja, nekada se u njima čita ironija, poekad služe da ublaže izrečeno, tek da se onaj kome smo se obratili ne bi uvredio, nekada predstavlja celu rečenicu, svakako, nema Internet komunikacije bez smajlija.

Najpre na forumima a sada i na društvenim mrežama, smajli i drugi emotikoni postali su nezaobilazan deo komunikacije a ljudski mozak, utvrdili su istraživači Škole za psihologiju na Univerzitetu Flinders, na njih reaguju kao da gledaju ljudsko lice.

ID-10055000

Pre masovne upotrebe Interneta i društvenih mreža, pogled na nasmejano žuto lice izazvao bi kod nas sasvim drugu reakciju. Ovi simboli su danas toliko prisutni u našim životima da na njih reagujemo isto kao kada vidimo ljudsko lice, odnosno naš mozak reaguje mnogo drugačije nego kada komuniciramo bez smajlija i drugih emotikona.  

Svakodnevno korišćenje Interneta izaziva promene u našoj moždanoj kori a ovo je samo jedna od njih, kažu istraživači. Naučili smo da emotikoni zamenjuju lice i grimase i tako ih i prepoznajemo tokom komunikacije na Internetu.

Dakle, pokušajte da komunicirate bez smajlija, teško da ćete uspeti, automatski ih postavljamo, kao kad na kraju rečenice stavimo tačku.

Ilustracija: FreeDigitalPhhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *