Kraljica cveća – ruža i njena značenja

Ruža je prvi cvet koji su cenile drevne civilizacije. Još je Konfučije pominjao ruže koje su rasle u carskim baštama oko 500. godine pre nove ere.

Gajili su je u Mesopotamiji, Mikeni, Egipćani su je koristili za pravljenje pogrebnih venaca.  Slike ruža pronađene su na zidovima grobnice Tutmosa IV ikoji je umro u 14. veku pre nove ere i, naravno, cenili su je i stari Grci i Rimljani.

Danas postoji preko 3.000 vrsta ruža ali su vekovima, pre nego što je počela njihova kultivacija postojale samo u dve boje – beloj i roze i imale su samo pet latica. Kultivacijom, broj latica se povećavao ali su one uvek u neparnom broju.

Legenda kaže da je prva crvena ruža nastala tako što je kap Venerine krvi pala na latice bele ruže koja je tako dobila crvenu boju. Pošto se to dogodilo kada je Venera pošla u pomoć svom ljubavniku Adonsu, ruža je postala simbol ljubavi.

Druga legenda kaže da je jedan slavuj opijen mirisom ruže pao i da mu je ružin trn probio grudi pa da je od njegovi krvi postala crvena ruža.

Po jednoj arapskoj legend, ruža je nastala kada je kap znoja pala sa Muhamedovog čela.

Kleopatra, kraljica Egipta uvek je nosila oko vrata torbicu punu ružinih latica, kažu da je toliko volela miris ruže da se sa svojim ljubvnicima kupala u ružinim laticama.

Nakon pada Rimskog carstva, hrišćani su pokušali da zatru ružekao simbol požude i raskalašnosti. Ali monasi su joj vratili dostojanstvo praveći od nje u to vreme lekove za mršavljenje, ružinu vodicu da dezinfekciju, džemove i koristeći belu ružu kao simbol čistote za ukrašavanje.

Ruža je nekada predstavljala priznanje društvenog ranga pa je jedan davni sukob iz 15. veka, vođen oko britanskog prestola, između dve moćne porodice Jork i Lankaster dobio ime “Rat ruža”. Porodica Jork je na grub imala belu ružu, Lankasteri crvenu i nijedna nije htela da se odrekne ovog simbola na grubu obe porodice su tvrdile da imaju ekskluzivno pravo korišćenja ovog simbola.

Ruža, za razliku od drugog cveća, ima potpuno suprotna značenja. Ona  istovremeno označava nebesko savršenstvo i zemaljstu strast, vreme i večnost, život i smrt, nevinost i plodnost, ona je simbol kompletnosti.

Prema narodnom verovanju, naročito u srednjem veku, ružu su volele veštice, smatralo se da uz pomoć nje mogu naneti nekome zlo, najverovatnije zbog trnja. Istovremeno, ruža je bila i omiljeni cvet vila koje su ih koristile da donesu ljudima sreću i prosperitet.

U hrišćanskoj ikonografiji, cvet ruže koristi se da ukaže na raj. Bela ruža je sinonim za čednost, nevinost i čistotu i povezuje se sa Devicom Marijom.

Nasuprot tome, crvena ruža je simbol milosrđa i mučenistšva.

Pošto ima jaka kontrastna značenja, ruže je simbol strasti i smrti, vasrksenja i slave, večnog života.

Kako ima mnogo značenja, ruže je jedan od cvetova koji se najčešće poklanjaju širom sveta.

ID-10011265

Crvena ruža je simbol romanse i ljubavi.

Žuta ruža simbolizuje prijateljstvo i zahvalnost na prijateljstvu.

Ružičasta ruža predstavlja zahvalnost.

Bela ruža predstavlja čistotu, iskrenost i nov početak, zato se koristi često kao dekoracija za venčanja.

Narandžasta ruža simbolizuje strast, energiju i ponos.

Plava ruža je simbol harmonije i naklonosti.

Zelena ruža simbolizuje ravnotežu.

Ljubičasta predstavlja zavođenje i želju.

Iako je san većine žena ogroman buket ruža, ako ne i onaj famozni aranžman od sto jedne ruže zbog čega treba da se oseća kao kraljica, buket ruže nema nimalo veće značenje od samo jedne ruže, on samo pokazuje da je neko potrošio više novca što u stvari ne znači ništa.

Ako dobijete jednu ružu, obradujte joj se kao da ste dobili ceo buket.

ID-10040094

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *