Fenomen Keep Calm and… poreklo trenutno najpoznatijeg slogana

Gde god krenete ovim nepreglednim Internetom, možete naići na Keep Calm and... biće šta će biti, pij kafu, čitaj mene, idi u kupovinu, slušaj muziku, jedi banane, spasi svet …

Popularnosti slogana Keep Calm and… doprineo je, ko drugi nego Fejsbuk, i sigurno ste se ponekad pitali kako je sve počelo.

Slogan Keep Calm postao je svojevrstan oglas koji m možete reklamirati i propagirati nove ideje, stavove pa čak i proizvode.

Prvi originalni plakat, kad nije postojao Internet morao je biti plakat, na kome je pisalo Keep Calm and Carry On, datira iz Drugog svetskog rata, odnosno iz 1939. godine a upotrebila ga je britanska vlada, to jest Ministarstvo informisanja, kao slogan ohrabrenja dok je strahovala od strane invazije. Nakon toga, ovaj slogan je zaboravljen i punih šezdeset godina je čekao da bi danas bio proglašen fenomenom.

Ovaj originalni Keep Calm plakat pronađen je 2000. godine u jednom malom gradu u severnoj Engleskoj, Alwincku, tačnije u knjižari Barter Books, turističkoj atrakciji ovog gradića koja se prvenstveno bavi prodajom polovnih knjiga a poznata je i po „barter sistemu“ – u njoj ljubitelji čitanja mogu zameniti knjigu za knjigu.

Oroginalni plakat, foto: barterbooks.co.uk
Oroginalni plakat, foto: barterbooks.co.uk

Vlasnici ove knjižare Meri i Stjuart Manlej su plakat pronašli među polovnim knjigama kupljenim na aukciji, uramili su ga, stavili u knižaru i kada je plakat počeo da privlači sve veću pažnju počeli su da prave i prodaju kopije.

Sve posle toga je istorija, ne tako davna ali istorija jednog slogan koji danas sa velikim uspehom koriste oglašivači i proizvođači.

Internetom je ovaj slogan počeo da vlada 2012. godine, kada je napravljen Keep Calm font.

Keep Calm and Read  Tetka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *