Home / Kafa sa tetkom / Fenomen Keep Calm and… poreklo trenutno najpoznatijeg slogana
Fenomen Keep Calm and… poreklo trenutno najpoznatijeg slogana

Fenomen Keep Calm and… poreklo trenutno najpoznatijeg slogana

Gde god krenete ovim nepreglednim Internetom, možete naići na Keep Calm and... biće šta će biti, pij kafu, čitaj mene, idi u kupovinu, slušaj muziku, jedi banane, spasi svet …

Popularnosti slogana Keep Calm and… doprineo je, ko drugi nego Fejsbuk, i sigurno ste se ponekad pitali kako je sve počelo.

Slogan Keep Calm postao je svojevrstan oglas koji m možete reklamirati i propagirati nove ideje, stavove pa čak i proizvode.

Prvi originalni plakat, kad nije postojao Internet morao je biti plakat, na kome je pisalo Keep Calm and Carry On, datira iz Drugog svetskog rata, odnosno iz 1939. godine a upotrebila ga je britanska vlada, to jest Ministarstvo informisanja, kao slogan ohrabrenja dok je strahovala od strane invazije. Nakon toga, ovaj slogan je zaboravljen i punih šezdeset godina je čekao da bi danas bio proglašen fenomenom.

Ovaj originalni Keep Calm plakat pronađen je 2000. godine u jednom malom gradu u severnoj Engleskoj, Alwincku, tačnije u knjižari Barter Books, turističkoj atrakciji ovog gradića koja se prvenstveno bavi prodajom polovnih knjiga a poznata je i po „barter sistemu“ – u njoj ljubitelji čitanja mogu zameniti knjigu za knjigu.

Oroginalni plakat, foto: barterbooks.co.uk

Oroginalni plakat, foto: barterbooks.co.uk

Vlasnici ove knjižare Meri i Stjuart Manlej su plakat pronašli među polovnim knjigama kupljenim na aukciji, uramili su ga, stavili u knižaru i kada je plakat počeo da privlači sve veću pažnju počeli su da prave i prodaju kopije.

Sve posle toga je istorija, ne tako davna ali istorija jednog slogan koji danas sa velikim uspehom koriste oglašivači i proizvođači.

Internetom je ovaj slogan počeo da vlada 2012. godine, kada je napravljen Keep Calm font.

Keep Calm and Read  Tetka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*