Emocionalni vampiri

Svi znamo da su vampiri ona mitska stvorenja koja se hrane ljudskom krvlju, prinađu žrtvu, isisaju joj krv a samim tim i život. I za njih vezujemo termin horor. No, da li ste se ponekad pitali šta su emocionalni vampiri i imate li nekog u svojoj blizini.

Svi mi u krugu onih sa kojima se družimo imamo neku osobu, rođaka ili prijatelja sa kojim teško možemo da „raskinemo“ vezu, mnogo teže nego onu ljubavnu, obično se radi o respektu prema rodbinskim odnosima ili godinama poznanstva. Razmislite, ako se posle druženja sa nekom osobom osećate iscrpljeno, umorno, emotivno prazno i mentalno slabo, onda ste žrtva emocionalnog vampira.

Emocionalni vampiri retko svesno nekome crpe energiju, uglavnom je to nesvesno, bez ikakve zle namere.

Ako nikada nise razmišljali o tome zašto se posle susreta sa nekom osobom osećate loše, a osećate se, pokušajte da prepoznate taj njen emocionalni vampirizam.

Emocionalni vampir je centar sveta i oko njega se sve vrti. Sve što se dešava, od kašnjenja vozila gradskog prevoza ili padanja kiše, dešava se da bi njemu upropastilo dan. On vas nikada ne sluša, jer šta da sluša, vaš život je tako sređen i srećan, on priča samo o sebi. Obično je besan na sebe i ceo svet i kritički je nastrojen prema svemu što se dešava. Ako mu se i desi nešto lepo, pomenuće ali posle toga sledi ali i čitava tirada da je to nešto moglo i bolje, da je više očekivao.

Ako u pauzi dok uzima vazduh uspete da bilo šta kažete o sebi, emocionalni vampir će vam u lice sasuti gde grešite, zašto grešite i šta bi trebalo da radite, savršeno dobro zna kako vi treba da se ponašate a onda će nastaviti da se žali na svoju zlu sudbinu. Usudite li se da baš pitateza mišljenje, ono nikada, ali baš nikada neće biti pozitivno, emocionalni vampir vam uvek izlaže najgori scenario.

Stvarni život emocionalnog vampira je retko loš onoliko koliko ga on predstavlja, ali postoji ozbiljna opasnost da posle svih njegovih priča osetite blagu depresiju.

Trebalo bi da izbegavate druženje sa takvim osobama, jer, nažalost, teško da možete ostati imuni i posle toga se osećati dobro.

ID-100199250

Nikako ne odlazite na zajednička putovanja, presešće vam jer će on imati milion zamerki. Ako volite da kupujete u društvu, nikako ne pozivajte emocionalnog vampira da vam pravi društvo, najverovatnije da ništa nećete kupiti, on će uvek imati neku zamerku. Ako ste zaljubljeni, nikako ne birajte emocionalnog vampira da mu ispričate kako se divno i lepršavo osećate, on će vam detaljno ispričati šta sve može da pođe po zlu.

Ako baš morate da se viđate sa nekom osobom koja vam crpi energiju, mada se ništa ne mora, izbegavajte druženje samo sa njom, neka to bude u većem društvu, tako ćete se bar malo zaštititi jer teško da će uspeti da drži pažnju više ljudi.

Život je poslednjih godina dovoljno komplikovan i potrebno je puno mentalne snage da bismo ostali normalni i pozitivni. I kad već uspete da akumulirate pozitivnu energiju, ne dozvolite nikome da vam je tek tako isisa i zameni je svojom negativnom energijom. Jer emocionalni vampir živi po tom obrascu i posle druženja sa vama najčešće odlazi sa osmehom a vi kao izduvan balon.

Na naš život utiču drugi ljudi. Dok neki na nas deluju kao injekcije optimizma, vitamini koji nas relaksiraju, emocionalni vampiri su otrovi za našu psihu.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

2 comments

  1. Moj vampir je moja mama :-). Stvarno…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *