ĐUBROJEDAC – prvi deo

JUTRO

Po stranici dnevnog časopisa šetala se mačka.

Namirisala je doručak, pa se ustremila da ga ščepa pre nekog drugog. Mmm, parčence sira, a tu je i komad ribe! Danas će omrsiti brke. Taman da lizne, kad se tlo pod nogama poče da diže. Hoop, prevrnu se mačka i doskoči lako na meke šape, mjauknu i pobeže.

– Opet si tu, lopove mali! – zabrunda nešto ispod novina.Pojavi se čupava glava: kosa kao žbun, a na nju se nastavlja duga brada. Iz brade viri komad sira i komad ribe. – Lepo sam sinoć ostavio sebi doručak, da ne moram odmah da brinem o njemu  od rane zore, imam i ja dušu, – nastavio je da mumla čupavac, ali je sve vreme očima tražio mačku. – Mac, mac, gde si sad, proždrljivice, hajde da podelimo kao prijatelji.

12

Mačka je dotrčala. Umiljavala se, češala o nogavicu i prela.

Na klupi u parku, kraj fontane koja predstavlja mladi par koji se umiva, svoj prvi obrok slasno su jeli neobični stanovnici novobeogradskog naselja. Kraj uveta su im zujale mušice, na drvetu iznad jato vrabaca je galamilo, iz obližnje višespratnice čulo se Grigovo »Jutro«, u dnu parka  lajao je pas,a stalno brundanje automobila, resko su presecala zvona crkve sv. Dimitrija. Jato gačaka letelo je ka istoku u susret suncu, čiji narandžasti odsjaj sa prozora kao da je bio medaljon na grudima solitera.

Počinjalo je još jedno gradsko  jutro.

Nastavlja se…..

Piše: Ljiljana Jerinić, psiholog

 

 

 

One comment

  1. Priča „Đubrojedac“ je kao mnoge druge u tom periodu krenula kao priča za decu, jer su se moja deca plašila jadnika koji su kopali po kontejneru. Nekako čarolijom, od želje da od tog čupavca koji spava na klupi u parku napravim pozitivan lik, udahnuh mu svoju dušu i priča odeeeeeee….Anri Đubrojedac je moj umetnički autoportret. U ovoj prvoj glavi sem ljubavi prema mačkama i pasusa koji ilustruje zvučnu perspektivu, ne možete mnogo da naslutite, ali priča se nastavlja već sledeće sedmice…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *