Crveni lak vam može spasiti živote – Red Thumb Reminder

Voziti i istovremeno telefonirati ili na bilo koji drugi način korisititi telefon, da vidite ko vam je lajkovao fotografiju ili pošaljete poruku, nesumnjivo je loša navika kojom onaj ko to radi ugrožava i svoj i tuđe živote.

Kompanija Telekom Srbija je pred kraj prošle godine pokrenula akciju – Kad voziš, parkiraj telefon, koja ima za cilj podizanje svesti vozača o opasnostima upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, kao i povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja na putevima.

Upotreba telefona tokom vožnje nije samo problem kod nas, sa ovim se suočavaju i drugi, pa na svoj način upozoravaju ljude da ponekad između bezbedne vožnje i nesreće stoji samo telefon. Iako su vozači uglavnom svesni ove loše navike, teško mogu da je se oslobode.

1501535_253691064791258_1581940007_o

Stiv Babkok, izvršni kreativni direktor u digitalnoj reklamnoj agenciji EVB u San Francisku kaže za sebe da je bio jedan od onih koji je proveravao svoj  telefon u svakoj prilici pa I tokom vožnje, kao i da je bio svestan u kakvu opasnost dovodi sebe, one koji se nalaze sa njim u vozilu kao i druge ljude, ali da nikako nije mogao da se izbori sa ovom lošom navikom. Počeo je da traga za lakim i efikasnim rešenjem, nečim što svakome može da pomogne ali da istovremeno bude optimistično jer većina kampanja koje se odnose na ovaj problem ima za cilj da uplaši ljude.

Razmišljao je o narukvici ili prstenu, ali to mu se činilo običnim i tako je jednoga dana ugledao svoju devetogodišnju ćerku kako oko prsta vezuje crven konac da bi zapamtila nešto što joj je potrebno za školu. Inspirisan ovim postupkom svoje ćerke koji nije ništa novo, setite se naših baka, one su takođe vezivale crveni konac oko prsta koji je trebalo na nešto da ih podseti, Babkok je nokat na svom desnom palcu obojio lakom crvene boje kako bi sebe podsećao da ne koristi telefon tokom vožnje.

1523763_247810832045948_965322298_o

Svaki put kad sam tokom vožnje uzeo telefon, moj crveni nokat me je podsetio da je to loše i ostavio sam ga. Vrlo brzo sam se oslobodio ove navike, rekao je Babkok. Naravno, tokom razgovora sa klijentima, lak na njegovom noktu je privlačio pažnju, ali, kako je naveo, nije imao nikakav problem da ljudima objasni zašto je jedan njegov nokad obojen crvenom bojom. Kako su svi pozitivno reagovali, nastala je kampanja Red Thumb Reminder.

Ovo je star način kojim možemo da rešimo svetski problem, smatra Babkok, potrebna vam je samo dobra volja, palac i crveni lak za nokte.Pogledajte ovaj fantastičan video, pa ako vam nikako ne uspeva da parkirate telefon dok vozite, kupite crveni lak.

Fotografije: FejsbukRed Thumb Reminder

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *