Kako da se rešite fleka na stolnjacima

Nema nijedne od nas koja bar jednom nije izgovorila – Ovaj stolnjak zna šta smo ručali u poslednjih godinu dana. Fleke na stolnjacima je nešto zbog čega se stalno nerviramo. A nerviramo se i ako smo gost pa nam se desi da nešto slučajno prospemo, obično se postidimo kao da su stolnjaci od zlata i kao da smo ih nepovratno uništili. Stolnjaci ponekad ostaju isflekani i nakon pranja u veš mašinama, kad koristimo izbeljivače oštećujemo tkaninu a ni oni uvek nisu efikasni , zato probajte neke fleke da skinete onako kako su ih skidale naše majke i bake.

Prosuto crveno vino obično izaziva šok, ta fleka stvarno strašno deluje na belom stolnjaku, u trenutku kao da se nikada neće skinuti i kao da ćemo stolnjak morati da bacimo. Sigurno već znate da se fleke od crvenog vina, naravno, ako odmah reagujete, odlično skidaju belim vinom. Samo ga prospite preko fleke i isperite hladnom vodom. Ukoliko nemate tog trentka belo vino, toplo mleko ima isti efekat.  A ako se desi da nemate ni mleko, ukvasite isflekano mesto toplom vodom, pospite dosta soli, ostavite malo da odstoji i isperite sapunom i vodom.

Prosuto belo vino ostavlja žute fleke, rešićete ih se samo vodom, važno je samo da odmah reagujete.

Masne fleke ćete očistiti tako što ćete zamašćena mesta natopiti alkoholom a zatim stolnjak oprati onako kako ga inače perete, obično u mašini. U slučaju da nemate alkohol, koristite belo sirće. Ako ni sirće nemate, pospite fleku brašnom, ono će upiti višak masnoće. Ostavite da odstoji a zatim iščetkajte i operite. Isto kao i brašno deluje krompir, presecite ga na pola, natrljajte na isflekano mesto i ostavite da se osuši. Krompirov skrob će upiti višak masnoće.

Mrlje od čokolade možete skinti tako što ćete pomešati žumance i glicerin. Ostavite da odstoji a zatim isperite topom vodom. Ako nemate glicerin ni jaja tog trenutka, prva pomoć je da na fleku pustite jak mlaz vrele vode.

ID-100206564

Mrlje od voska skidaju se pomoću salvete i pegle, i ovo sigurno znate, zagrejte peglu, stavite papir na mesto gde je kapao vosak i „peglajte“ isflekano mesto sve dok se vosak potpuno ne rastopi i prenese na papir. Posle voska ostaju masne fleke, pospite ih brašnom ostavite da upije masnoću, očetkajte i operite.

Mrlje od kafe ili čaja odlično se skidaju toplom vodom, samo je potrebno da odmah reagujete. Operite ih toplom vodom a zatim deterdžentom za sudove i fleke će odmah nestati.

Fleke od voća ćete najbolje skinuti ako isflekano mesto natapkate glicerinom. Fleke od crvenog voća, jagoda, borovnica, rizbizli, višnji, skidaju se sokom od limuna ili kiselim mlekom. Možete probati i sa hidrogenom, nakon toga samo isperite vodom.

Mrlje od spanaća ostavljaju ružnu zelenu boju, skidaju se sirovim krompirom. Nakon toga isflekano mesto operite sapunom i vodom. Mrlje od paradajza skinućete samo topolom vodom i sapunom. Topla voda i sapun su efikasni za skidanje mrlja i kada je drugo povrće u pitanju.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

One comment

  1. A ukoliko nismo odmah reagovali? 🙂 Da li ima leka za starije mrlje koje još uvek preživljavaju i posle n-tog pranja?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *