Za šta sve možete koristiti limun

Limun ima antibakterijska i antioksidantna svojstva i kada se razbolimo neizostavan je deo terapije, odmah se latimo limunade što nam savetuju i lekari, prva asocijacija na limun nam je vitamin C.

Kako limunadom nikako ne možemo uneto dovoljno vitamina C, on postoji i u tabletama a limun, semo što ćemo ga korisiti kao pomoćnu terapiju možemo koristiti na mnogo načina i za razne stvari.

Limun je veoma efiksan kod upala krajnika i grla, ako imate problem sa krajnicima, parče vate možete umočiti u sok od limuna i time premazati krajnike, tako ćete ih dezinfikovati i ublažiti bol. Ovo ume da izazove nagon za povraćanjem pa umesto toga možete grlo ispirati jakim rastvorom limuna i vode.

Istraživačke studije su pokazale da limun ima veliki uticaj na metabolizam pa da može pomoći kada je gubitak težine u pitanju jer može da smanji osećaj gladi, kad god imate napade gladi, sok od limuna rastvoren u čaši tople vode može da pomogne.  On takođe jača imuni sistem i reguliše nivo glukoze u krvi. Posebno se preporučuje osobama koje često jedu meso, koristan je za jetru. ID-10039406Umesto sirćeta u sve salate možete nacediti limun, a kad god se setite, kada ste žedni, u vodu nacedite nekoliko kapi ovog prirodnog antioksidanta.

Ako ste se probudili posle neke proslave ili izlaska malo mamurni, popijte jaku nezaslađenu limunadu, to će pomoći organizmu da brže eliminiše toksine, ovo se ne preporučuje samo onim osobama koje pate od gastritisa.

Ukoliko imate problem sa lošom cirkulacijom u nogama, probajte da ih masirate odozdo na gore, ali ne limunom već eterskim uljem od limuna. Pored toga što utiče na cirkulaciju, limun jača kapilare i dobar je protiv otoka nogu.

Žene su nekada, kada je beo ten bio u modi, koristile limun kako bi izbelele kožu i od davnina je poznato da je ovo voće odlično za kožu lica zato možete napraviti masku koja ne zahteva mnogo vremena. Pomešajte jogur, sok od limuna i malo soli, dobićete istovremeno osvežavajuću masku, tonik i piling. Ovo naročito treba koristiti kada ste umorni ili ste dugo boravili u zadimljenim prostorijama ili bili izloženi bilo kom spoljnom zagađenju. So i limun će očistiti kožu a jogurt će je dubinski hidririati.

ID-10016036Limun je odličan i protiv peruti u kosi, dovoljno je da u vodu nacedite limun, nakon pranja isperete kosu posle čega je ne treba ispirati vodom. Dobar je i za nokte, jača ih, samo treba prepoloviti limun i njime masirati nokte, pored toga što će ih nahraniti, limun će, ako ste pušač, sa vaših prstiju skinuti žute fleke.

Miris limuna je veoma intenzivan, istraživanja su pokazala da utiče na raspoloženje, memoriju i koncentraciju, zato koristite eterično ulje limuna i da biste uživali u osvežavajućem mirisu ovog voća i bili bolje raspoloženi, ili sipajte nekoliko kapi u posudu sa toplom vodom ili koristite uljane lampe.

I najzad, limun je odlično sredstvo za odmašćivanje, polovinu limuna bogato pospite solju i njime istrljajte ona mesta na šerpama koja se teško peru. Isto možete upotrebiti i za skidanje kamenca.

Ukoliko pola limuna stavite u kantu za smeće, on će eliminisati sve mirise do kojih dolazi mešanjem otpadaka od hrane i drugog smeća.

Limun je odlično sredstvo za otklanjanje upornih mrlja, isflekano mesto bogato natopite sokom od limuna, pospite solju i ostavite par sati, nakon toga operite komad garderobe kako ga inače perete. Ovo je naročito efikasno kada su u pitanju mrlje od rđe.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *