Šta bi rekla Barbi, kada bi mogla da se obrati javnosti

Zdravo!

Ja sam Barbara Milisent Roberts, poznata samo kao Barbi. Rođena sam 1959. godine i  jedna sam od najpoznatijih igračaka svih vremena.

Za mene su vezane brojne kontroverze i optuživana sam da ženama šaljem pogrešnu poruku kako treba da izgledaju. Nazivali su me lošim uzorom. Napadali su me zbog mojih dimenzija i toga kako me vide devojke.

Ipak, niko me nikada nije pitao šta ja mislim o sebi. Jer da jesu, znali bi da imam problem sa telom, to jest imidžom koji me prati.

barbie 2Da počnemo od očiglednog: Ja nemam vaginu. Vi verovatno to već znate (znam da razvratna mlađa braća to znaju jako dobro). Ovo je jedna od najtežih stvari sa kojima moram da živim. Ljudi mi kažu da sam savršena, da žele da izgledaju kao ja. Pa kako mogu da ih shvatim ozbiljno kad nemam sve ono što druge žene imaju?

Moje telo nije savršeno. Da stvarno postojim, šanse da neko ima telo kao ja iznose jedan prema 4,3 milijarde. Više bih volela da ličim na Ši-Ra ili Vonder Voman. One uvek idu zajedno na treninge ali me nikada ne zovu. Zbog mog izgleda misle da sam snob. Ne shvataju da nisam ljubomorna na njihova tela. Šta bih radila da imam mišiće kao one. Šta bih radila da idem na trening sa njima. Ipak, svaki put pitam, ali me one ignorišu.

Ken i ja smo imali godinama komplikovanu vezu. On nema penis. Bila sam jaka, ali sam umorna od toga da budem sa nekim ko nije zadovoljan sobom. Zaslužujem bolje. Znam da bi drugi želeli da imaju ono što imam ja. Zašto, zato što imam uske kukove? Molim. Ne mogu ni da se zaposlim iako sam pametna, bila sam i astronaut i lekar.

Imam prijatelje, to su Tereza, Midž i Kristi. One su bile sa mnom kada su me Bratz i druge lutke napadale. Pomogle su mi jer znaju da nisam savršena onoliko koliko drugi misle da jesam. Ne jedem mnogo jer sam obično sama u kutiji, a sve oko mene je od plastike. Osim toga, retko ima nečega u činiji staroj pet godina. Nisam želela da budem američka lutka koju svake godine prave novom za nove devojčice.

Kao lutka koja ima preko 50 godina, reći ću vam da volim sebe. Volim svoje nesavršensti i ne želim da se menjam. Bilo mi je potrebno dosta vremena da dođem do toga i sada mogu da kažem da sam zaista srećna.

Molim vas, nemojte me kriviti zbog toga kako moje telo izgleda. Ono je samo moje. Izrada lutke koja izgleda drugačije od mene, sabarbie 1 mojim imenom nije rešenje. Svako ima problema, a to je ono čemu treba da učimo našu decu. Moje telo za većinu nije realno i to je u redu. U stvari, to je više nego u redu. Sigurna sam da mnoge mlade žene imaju ono što druge nemaju, neke imaju blistave oči koje većina drugih nema. Trebalo bi da učimo mlade žene da pronađu pozitivne stvari u sebi umesto da se fokusiraju na poređenje sa drugima.

Na kraju, možete da pokazujete prstom na mene. Možete da pokazujete i na časopise koji objavljuju fotošopirane fotografije. Ali kad moja mlađa sestra Skiper dođe i kaže da su joj u školi rekli da je visoka/niska, beloputa/tamnoputa, lepa/ružna, debela/mršava… Ja ću joj reći da je savršena takva kakva jeste.

Zato što sam ja savršena ovakva kakva jesam.

S poštovanjem,

Barbi

Pročitali ste tekst blogera Tonija Poznanskog (https://twitter.com/tonyposnanski)– šta bi bilo kada bi Barbi, lutka koju mnogi mrze i krive za loš primer koji daje ženama, mogla da se obrati javnosti.

Izvor: The Huffington Post

No comments

  1. kako je ovaj tekst glup i kontradiktoran. prvo kaze da nije savrsena, pa da jeste i jos gomila besmislica. zali boze utrosenog vremena na citanje ovog teksta. stvarno…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *