Srbija kao trač zemlja

U trač-društvima bogati i slavni žive u izolaciji svojih privatnih poseda uz zaštitu telohranitelja, vodeći džet-set život, ali paparaci omogućavaju običnom svetu da „virne“ u njihovu privatnost. Trač-društvo tako neguje TV, radijske, novinske formate kao vid demokratičnosti. I u svakodnevnoj komunikaciji veliki deo nam se odnosi na razgovore o VIP svetu. Da li trač ruši samo sliku slavnih u javnosti ili utiče i na sliku o sebi onoga ko tračeriše? Ko je gubitnik u trač-društvu? Da li je ovovremena Srbija trač-zemlja?

Piplmetri

Ako ste odgovorili da Srbija jeste trač-društvo, piplmetri Nielsen Audience Measurement će vam to samo potvrditi. Trač-emisiju EXKLUSIV POPODNE koju je emitovala TV PRVA 10. januara 2014. gledao je svaki četvrti TV gladalac (Share 24,93%). Bar jednu priču je pogledalo 1,064.214 stanovnika Srbije bez Kosova i Metohije starije od četiri godine (Reach). Osvrnite se, to je svaki šesti oko vas. Sa vrhunskim rejtingom od 10,11%, to je bila sedma emisija od svih emitovanih na svim televizijama tog petka. Bože, ko su ti ljudi? Sigurno sve same žene? Ne, nisu samo žene sklone tračevima: 563.944 je bilo žena, ali i gotovo isti broj je muškaraca – 500.270. Sigurno van Beograda, sa ruralnim životnim stilom? Ne. Svaki treći je iz centralne Srbije, ali svaki peti je iz centra Beograda. I dominirali su gledaoci sa urbanim životnim stilom – 552.165. Po uzrastu svaki treći je bio tinejdžer i od 25 do 54 godina starosti, a tek svaki šesti preko 65 godina. Zato što smo nezaposlena zgubidan nacija? Ni to. Svaki treći je bio radno aktivan, a tek svaki peti nezaposlen. I da, svaki peti je imao fakultetsku diplomu. Emisija se gledala u porodičnom okruženju, jer je najmanje domaćinstava do dva člana. Doduše, možda i zato što još uvek ima u proseku manje od dva televizora po domaćinstvu u Srbiji, pa je TV kućno “srce”.

FreeDigitalPhotos.net
FreeDigitalPhotos.net

Privatnost

Oblast privatnosti je istorijsko civilizacijska tekovina. Kulturno je zavisna, jer su granice privatno-javno različito postavljene. Ipak nema društva koje nema privatne oblasti. Obično su to iz zone obavljanja telesnih funkcija i polnih odnosa. Izlaganje ponašanja ili predmeta koji pripadaju privatnoj sferi očima javnosti se doživljava kao nepristojan čin. Tako se objašnjava zašto nam je neprijatno da nas vide u donjem vešu, a nije u kupaćem kostimu, koji nekada i manje pokriva.

Trač se delom zasniva na kršenju privatnosti, jer stvara lepljivi osećaj familijarnosti sa nepoznatim osobama koje smo mi, ili su se samozvano proglasile elitom. U trač je upakovan osećaj zavisti i prezira.

FreeDigitalPhotos.net
FreeDigitalPhotos.net

Ti si gori od mene

Osećanja nisu samo lični, nego i socijalni čin jer imaju značenje poruke. Zavist poručuje: ”Ti misliš da si bolji od mene!”, a prezir: “Ti ne vrediš dovoljno!” (Z.Milivojević, Emocije). Javljaju se u životnoj poziciji: “Ja sam OK, ti nisi OK.” Naizgled je to poželjna pozicija za onoga ko tračeriše i ne bi je trebalo menjati. Tony White je dobro primetio da je ovo samo vešto maskirana pozicija: Ja nisam OK, ali si ti gori od mene”. Zavist i prezir kao komponente trača tako potkopavaju samopoštovanje i onih kojima se upućuje i onih koji ga kreiraju i prenose. Trač poručuje dve stvari istovremeno: 1. “Nemoj o sebi da gajiš tako visoko mišljenje jer mi znamo tvoje slabosti”, ali i 2. “Ja sam beznačajan, a voleo bih da sam na tvom mestu”. Svi akteri gube u tračerisanju.

Intimnost

Šta je ponižavajuće kod kršenja privatnosti? Moja privatnost je moja zona kontrole. Kršenjem privatnosti mi ograničavamo kontrolu pojedinca nad svojim životom. Pojedinac formirajući krug ljudi sa kojima deli svoje tajne kao znak intimnosti, bliskosti i svrstavajući ostale u javnost, zapravo uređuje svoj svet. Kada mi narušimo nečiju privatnost prismotrom nevidljivim okom, mi obezvređujemo ekskluzivnost nekih relacija, jer više nema intimnih tajni koje se dele samo sa bliskima. Sve delatnosti koje iz, na primer, terapeutskih razloga imaju uvid u nečije tajne, zato su pod zakletvom da ih neće odavati. Takođe se najvećom kaznom u zatvoru ili bolnicama, stacionarima, doživljava ne samo izolacija, nego i narušavanje privatnosti.

Totalitarna društva su opet zainteresovana za intimne podatke da bi mogla da zloupotrebe ranjivost ljudi. To je moćni alat za “kontrolu” odbačenosti ili prihvatanja pojedinca.  A instutucionalno ponižavanje u osnovi ima taj mehanizam “izbacivanja iz zajednice”.  Pošto se prijateljski odnosi i formiraju tako što se deli privatnost, totalitarna društva će manipulacijom intimnih podataka potkopati potencijalne  saveze, po proverenom obrascu “Zavadi, pa vladaj!”. Trač-društva su zainteresovana za intimne podatke da bi poduprla sam trač, a totalitarna da bi kontrolisala stanovništvo.

Ako smo okarakterisali trač kao negativnu društvenu pojavu sa stanovišta mentalnog zdravlja, kako psiholozi vide društvenu segmentiranost, potrebu penjanja uz društvenu lestvicu, trend-set ponašanje, snobizam, elitizam, čitajte narednog četvrtka.

Autor: Ljiljana Jerinić, psiholog

Foto u zaglavlju: nanopress.it

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *