Španija – Moje telo nije državno – borba protiv kriminalizacije abortusa

„Abortusom se prekida trudnoća. Žene su oduvek sa manje ili više uspeha pokušavale da kontrolišu rađanje. Abortus je poslednja mogućnost u rukama žene da odbaci neželjenu trudnoću. Odnos države prema pravu žene na abortus uvek je znak stepena demokratičnosti društva i uvažavanja prava žene na izbor. Nedemokratski režimi su vrlo često posezali za zabranom abortusa. Abortus je bio zabranjen u vreme Hitlerove vladavine. Vremena Staljinove i vladavine Čaušeskua su, takođe, obeležena zabranom abortusa.“ (Objašnjenje pojma „Abortus“ u Rečniku rodne ravnopravnosti – Vesna Jarić i Nadežda Radović)

Krajem minule godine, vlada Kraljevine Španije prihvatila je nacrt zakona koji je predložila Narodna partija premijera Marijana Rahoja kojim se ženama zabranjuje abortus sem u dva slučaja, kada trudnoća ugrožava fizičko ili mentalno zdravlje žene,  i ako je do trudnoće došlo zbog silovanja koje mora biti prijavljeno najkasnije 12 nedelja posle sačeća. Prisustvo fetalnih anomalija neće više, kao ranije, biti dovoljan razlog da žena prekine trudnoću.

Foto: lassolo.altervista.org
Foto: lassolo.altervista.org

Usvajanjem ovog zakona, a gotovo sigurno će biti usvojen jer Narodna partija, predlagač zakona. ima apsolutnu većunu u oba doma španskog Parlamenta, doći će do poništavanja zakona koji je na snazi od 2010. godine a po kome je žena do 14. nedelje trudnoće mogla da uradi abortus što je bilo dozvoljeno i maloletnicama i Španija će se tako vratiti tridesetak godina unazad, odnosno na isti zakon iz 1985. godine kada je abortus bio dozvoljen samo u slučaju malformacije ploda, ugroženog zdravlja žene ili trudnoće nakon silovanja. Novi zakon će promeniti jedan od najvažnijih članova zakona a to je  – sloboda izbora što se opravdava “pravom na život nerođenih”. Ovaj zakon takođe predviđa da maloletnice neće moći da odu na abortus bez saglasnosti svojih roditelja. Stupanjem na snagu ovog zakona, žene će kao i osamdesetih godina, na abortus odlaziti u Francusku ili Englesku.

Jedina promena u odnosu na zakon iz 1985. godine odnosi se na to da žena koja ode na abortus neće biti krivično gonjena, već će krivica pasti na teret lekara koji je uradio intervenciju.

Opozicione stranke, medicinska udruženja i organizacije koje brane prava žena žestoko su se usprotivile ovom zakonu dok je španska javnost podeljena na skoro dve jednake polovine od kojih se jedna žestoko bori protiv zabrane abortusa a druga pod uticajem crkve podržava zakon.

Najkontroverznijom tačkom ovog zakona smatra se ona koja se odnosi na malformacije ploda, abortus će biti legalan samo u slučaju nespornog dokaza da su oštećenja “nespojiva sa životom” što moraju da utvrde dva lekara i samo do 22. nedelje trudnoće.

Foto: thinkingpagina99.
Foto: thinkingpagina99.

Iako će ovaj nacrt zakona vrlo izvesno biti usvojen i stupiti na snagu, aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava širom Evrope protestvuju.  Razlozi za protest su mnogobrojni a pored kršenja ljudskih prava žena često se navode i rezultati mnogih istraživanja kojima se potvrđuje da restriktivni zakoni ne smanjuju broj abortusa već naprotiv povećavaju broj nelegalnih prekida trudnoće u nesigurnim uslovima  koji su opasni po zdravlje žene.

Stoga su aktivisti i aktivistkinje širom evrope pokrenuli kampanju u kojoj podsećaju na metode koje su tokom perioda prohibicije bile korišćene za izazivanje pobačaja. Fotografišući se sa žičanom vešalicom za odeću od koje podilaze žmarci ili sa, u toj ulozi ništa manje zastrašujućim,

Centar modernih veština se priključio regionalnoj  inicijativi solidarnosti sa ženama u Španiji, kojima preti mogućnost da im parlament sa konzervativnom većinom oduzme pravo na legalan i siguran abortus (izuzev u slučaju silovanja i bolesti). Time žele da ukažu da je ovaj potez aktuelne španske vlasti grubo kršenje ljudskih prava i da može biti poguban po zdravlje velikog broja žena. Rasprava u španskom parlamentu je zakazana za 1. februar, a  već su u toku protesti i kampanje širom Evrope . S obzirom da i kod nas jačanju desničarske organizacije, i da je već prošao zakon po kome svi abortusi moraju biti evidentirani (imenom i prezimenom), sutra ovako nešto može da se dogodi i nama u Srbiji, zato vas pozivaju da  klikom na link potpišete Peticiju jer to je zaista najmanje što svi možemo da uradimo.

Izvor: Centar modernih veština

Foto u zaglavlju: uaar.it

3 comments

  1. Njihovo telo nije ni njihovo vlasnistvo. nismo se sami stvorili no smo stvoreni. a kad nam umre neko mio, mi mislimo da je njegova dusa ziva i da nas odnekle gleda. – al zaboravljamo kad ubijemo dete, cije je srce zakucalo, da nas i ono od nekle gleda, i da je ubijeno, a stvoreno je da se rodi. sta mi drzi mo u ruke do samo smrt a smrt nas i ceka. ZENSKO PRAVO NAJVECE I NAJLEPSE JE DA RODI IMALA USLOVE ILI NE BOLJE DATI DETE NA USVAJANJE NO GA UBIJATI!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *