Ukoliko ste ljubitelj turšije a niste je ostavili ove jeseni, ili ste je ostavili pa već pojeli, ukoliko ste ljubitelj zimnice i zdravih salata, naša čitateljka Ljiljana Radonjić deli sa nama recept za salatu koju ona redovno pravi i koja je prava ukusna vitaminska bomba, a takođe i praznik a oči. S obzirom da sve što je potrebno za ovu salatu možete kupiti i sada na pijacama, možete je napraviti, ukoliko nikada niste pravili sličnu, probajte prvo sa manjom količinom povrća.
Potrebno je oko 3 kilograma
šargarepe, kelerabe, bele rotkve i kupusa
kašičica svežeg rendanog đumbira
kašičica svežeg rendanog rena
ljute papričice (ako volite ljuto) ili kašičica, dve tucane ljute paprike
1 manja cvekla (da salata dobije lepu boju)
nekoliko zrna bibera i zrna slačice
morska so
jabukovo sirće
Prokuvati oko 1,5 litar vode sa kašikom morske soli i ostaviti da se ohladi. Povrće sitno iseckati i naređati u tegle i u svaku teglu staviti rendan đumbir, ren i zrna slačice i bibera. Naliti hladnim rastvorom toliko da svo povrće bude u tečnosti, u svaku teglu dodati jednu kašiku jabukovog sirćeta. Naliveno pokriti listom kupusa po želji, dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji tri dana a zatim konzumirati. Ovakva salata može potrajati oko nedelju dana i svaki sledeći put možete menjati povrće i začine po ukusu.
Prijatno i uživajte!