Home / Kafa sa tetkom / Održan prvi Balkan Cheese Festival – na poklon recept za Salatu od pečene bundeve i plavog sira
Održan prvi Balkan Cheese Festival – na poklon recept za Salatu od pečene bundeve i plavog sira

Održan prvi Balkan Cheese Festival – na poklon recept za Salatu od pečene bundeve i plavog sira

Proteklog  vikenda, u Mikser House-u u Beogradu, održajn je  „Balkan Cheese Festival“ – prodajna izložba autohtonih sireva Balkana. „Balkan Cheese Festival“ je prva manifestacija ove vrste koja se održava u Beogradu, a nastala je sa idejom da široj publici predstavi autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na sireve iz Srbije, i na ovaj način ukaže na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda. DSCN0556

Na festivalu se predstavolo oko 30 proizvođača sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i proizvođači vina iz Bugarske. Posetioci ovog vestivala mogli su da probaju gotovo sve autohtone sireve iz Srbije koji postoje, kao i druge originalne sireve i steknu znanja o korišćenju ove namirnice tokom šest interesantnih i nesvakidašnjih kulinarskih radionica.

DSCN0549

Jednoj od radionica, Blue Chesse – From Web to Plate, koju je vodila Aleksandra Stefanović, autorka bloga Porodične gastronomije, prisustvovala je i vaša Tetka. Aleksandra nam je na radionici pokazala kako se pripremaju četiri kreativna predjela koja sadrže plavi sir s plemenitim plesnima, uz priču kako je nastao ovaj sir. Spremali smo Kruške sa gorgonzolom i orasima, Salatu od pečene bundeve i plavog sira, Rolnice od pršute sa gorgonzolom i suvim smokvama kuvanim u portou i Istopljenju gorgonzolu sa celerom. Sva četiri predjela se veoma lako pripremaju, ovaj put ću vam preneti recept za Salatu od pečene bundeve i plavog sira koja je pravo iznenađenje.

Salata od pečene bundeve i plavog sira

DSCN0578

Potrebno je (za četiri osobe):

700 g bundeve  (muškatna bundeva , Aleksandrina preporuka)

120 g plavog sira

4 supene kašike maslinovog ulja

2 supene kašike vinskog ili balzamiko sirćeta

1 čen belog luka

150 g rukole

1 šaka oraha

Bundevu očistiti od kore i semenki, iseći na krupnije kocke, poređati u pleh obložen papirom za pečenje, poprskati maslinovim uljem i peći 20 d0 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.  Bundeva treba da bude mekana ali nikako gnjecava. Izvditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.

DSCN0567DSCN0563

U činijici pomešati maslinovo ulje, sirće i stišnjeni beli luk, posoliti i pobiberiti po ukusu. U činiji pomešati malo rukole sa pripremljenim dresingom  i rasporediti je na tanjire. Odozgo staviti prohlađenu bundevu, plavi sir sečen na kocke, ili izmrvljen, seckane orahe i preliti ostatkom dresinga.

Aleksandrine gastronomije možete pratiti na njenoj Fejsbuk strani – Porodične gastronomije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*