Home / Tetkina Kuhinja / Jabuke u šlafroku
Jabuke u šlafroku

Jabuke u šlafroku

Jabuke u šlafroku su starinski specijalitet, teško da će vas negde njima ponuditi, kao i mnogo drugih tradicionalnih dezerta, gube bitku pred novim, fensi kolačima.

Šlafrok je, kao što sigurno znate, takođe nešto što je davno izašlo iz mode, zajedno sa našim bakama. To je kućna haljina, pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, prosto je bilo nezamislivo da je neka žena nema. A to su godine kada su se najviše pravile jabuke u šlafroku.

Ako želite da vam dan zamiriše na neka prohujala vremena, evo recepta:

Potrebno je:

4 jabuke

2 jaja

100 ml mleka

soli na vrh noža

100 g brašna

voda

50 g šećera u prahu

pola kašičice cimeta

Jabuke oljuštite i izdubite im sredinu sa košticama, vodeći računa da ostanu cele. Isecite ih na kolutove debljine pola centimetra i svaki kolut uvaljajte u brašno, to će sprečiti oksidaciju jabuka dok pripremite testo i budete ih pržili.

Jaja umutite, dodajte soli na vrh noža i brašno. Mutite sve dok ne dobijete glatko testo a zatim ga razredite mlekom. Pošto masa treba da bude malo gušća nego testo za palačinke, dodajte vodu, po  malo, sve dok ne procenite da ste dobili željenu gustinu.

Pržite ih na ulju, mada kažu da su dobre i pržene na masti, po par minuta sa obe strane, nije potrebno mnogo ulja, tek da jedna trećina koluta bude u ulju. Boja treba da bude zlatno žuta.

DSCN0606

U posudi izmešajte 50 grama šećera u prahu i pola kašičice cimeta i pospite jabuke.

DSCN0609

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*