Ja odlučujem – 1. februara žene širom Evrope izlaze na ulice da bi branile pravo na abortus

Pre 79. godina, 28. januara 1935. godine, Island je postao prva zemlja koja je odobrila legalan abortus. Danas, 2014. godine, žene u Španiji su suočene sa predlogom novog zakona koji je krajnje restriktivan kada je u pitanju pravo na abortus i dozvoljavaće ga samo u tri slučaja, ako trudnoća ugrožava zdralje žene, ako je do trudnoće došlo zbog silovanja što silovana žena mora da prijavi do 12. nedelje trudnoće i u slučaju teških defomiteta fetusa što moraju da potvrde dva lekara.

Žene u Španiji su se žestoko pobunile protiv donošenja ovog zakona, ukidanja prava da same odlučuju, čime se u tren oka briše višedecenijska borba za emancipaciju. Protesti traju danima a kako je sasvim izvesno da će zakon biti donet, 1. februara će u Madridu skupštini predstaviti dokument “Zato što ja odlučujem” kojim traže povlačenje ovog zakona.  Žalba na zakon je prevedena na sedam jezika vidljivih da društvenim mrežama i u Evropi i šire kako bi se žene širom sveta mobilisale jer i one jednoga dana mogu da se suoče sa sličnim zakonom.

Feminističke organizacije širom Evrope udružile su se kako bi odbranile pravo žena na abortus pa će 1. februara  u većini gradova, Madridu, Parizu, Londonu, Milanu, Rimu, Briselu,  na trgovima i ispred ambasada Španije, žene održati demonstracije pod sloganom “Ja odlučujem”, protestujući protiv zakona koji ženama u Španiji izbiljno ograničava slobodu.

Glavni protest počeće u Madridu, tačno u podne a na njega će se nadovezivati protesti širom evropskih gradova.

Foto: heroinas.blogspot.com
Foto: heroinas.blogspot.com

Kako se danas vesti najbrže šire društvenim mrežama, tako se i vest o ovom zakonu koji je prošle godine predložio španski minister pravde Galardon proširila društvenim mrežama što je mobilisalo žene da se solidarišu sa ženama u Španiji jer svuda postoji opasnost da pod uticajem crkve sutra bude izglasan sličan zakon koji oduzima ženi slobodu odlučivanja.

Zbog svega toga, žene u celoj Evropi će 1. februara demonstrirati kako bi zadržale pravo da same odluče da li će postati majke ili ne i koliko će dece imati.

Sve žene, širom sveta, i tamo gde se održavaju protesti, ali i tamo gde neće biti organizovani, pozvane su da iskoriste moć društvenih mreža i 1. februara  se pridruže ovom protestu na Fejsbuku, Tviteru i na svojim blogovima.

(Foto u zaglavlju: silviagoni.blogspot.com)

One comment

  1. Mozes odlucivati samo o sebi a ne o drugima i njihovom pravu na zivot !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *