Home / Tetkina Kuhinja / Hvala, kažu nam bubrezi i jetra kad god u organizam unesemo peršun
Hvala, kažu nam bubrezi i jetra kad god u organizam unesemo peršun

Hvala, kažu nam bubrezi i jetra kad god u organizam unesemo peršun

Peršun je bogat vitaminom C i poznat kao biljka koja čisti bubrege i jetru a time povoljno utiče na naše zdravlje. Skoro da ne postoji jelo u koje se kao začin ne stavlja i ova biljka kao što su retka jela koja neće biti dekorisana peršunom zbog njegove intenzivne zelene bolje i zanimljivog oblika lista.

Žvakanje lista peršuna može da neutrališe miris luka koji ste prethodno jeli, čaj od peršuna je u narodu poznat kao lek protiv urinarnih infekcija, nažalost, koliko biljke mogu da nam pomognu setimo se tek kad nam je pomoć potrebna. Peršun je jedna od biljaka koju svakodnevno možete koristiti u ishrani

Sok od peršuna

Pomešajte vezu peršuna, prethodno dobro opranog sa jednim manjim krastavcem isečenim na kolutove. Iscedite pola limuna i ostavite da stoji dva, tri sata. Sok koji dobijete, a dobićete vrlo malu količinu kad ovo procedite, čisti bubrege, jetru, odnosno detoksikuje ceo organizam. Ovo možete raditi svakodnevno.

Preliv za salatu ID-10030226

Sitno naseckajte vezu peršuna, dodajte sitno naseckanu glavicu belog luka, morsku so i prelijte maslinovim uljem. Stavite u teglu i držite u frižideru. Ovako pripremljena i ohlađena smeša odličan je preliv za sve salate, krastavac, paradajz, zelenu salatu, cveklu, a možete ga korisitti i kao namaz.

Peršun u maslacu

Vezu peršuna sitno naseckajte, dodajte sitno seckana dva češnja belog luka. Na laganoj vatri rastopite 50 grama maslaca, dodajte peršun i beli luk i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Sipajte u staklenu posudu i čuvajte u frižideru. Ova smeša odlična je za kuvano povrće, roštilj, kao dodatak pire krompiru i filetiranoj ribi.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*