Home / Kafa sa tetkom / 12 godina ropstva – film o američkom ropstvu
12 godina ropstva – film o američkom ropstvu

12 godina ropstva – film o američkom ropstvu

Film 12 godina ropstva u režiji Stiva Mekvina snimljenom po adaptaciji romana Solomona Nortupa je nevrovatna istinita priča o slobodnom crncu Solomonu koji je kidnapovan i prodat jednom robovlasniku u čijem je ropstvu proveo 12 godina.

Ovaj film koji je dobio odlične kritike kao i nagrade Zlatni globus i Kritiks čojs (Critics’s Choice),  nominovan je za 9 Oskara, uključujući nominacije za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glavnu ulogu.

Za mene je bila čast i privilegija da mogu da radim na ovom filmu koji liči na horror a u stvari je istinita priča. Hteo sam da ispričam priču o ropstvu kroz ovu hrabru knjigu, svidela mi se ideja da se počne sa pričom o slobodnom čoveku koji je iznenada kidnapovan i uvučen u svet ropstva, izjavio je Stiv Mekvin.

12 godina ropstva analitičari zbog osetljivosti teme koju obrađuje smatraju značajnim kao što su filmovi Stradanje Isusovo i Šindlerova lista, pozivajući ljude da ga odledaju zajedno sa svojom decom kako bi mogli bolje da razumeju ovaj bolni deo američke istorije.

Foto: telegraph.co.uk

Foto: telegraph.co.uk

Ovaj film je priča o Solomonu Nortupu, crncu, talentovanom vilonisti koji živi u Americi u godinama koje su prethodile građanskom ratu. Oženjen je, otac dvoje dece ali je pre svega, slobodan čovek. Dvojica lažnih agenata mu nude dvonedeljni muzički angažman, ali ga otimaju, drogiraju ga, uzimaju mu dokumenta i sa lažnim identitetom ga prodaju kao roba Edvinu Epsu, vlasniku plantaže pamuka, koji na sve načine zloupotrebljava svoje robove. Susret sa kanadskim aboliconistom Samjuelom Basom za Solomona znači spas, nakon što mu je ispričao svoju tragičnu priču Bas ga vraća porodici i ponovo čini slobodnim čovekom.

U ulozi glavnog junaka Solomona Nortupa, našao se mladi engleski glumac Čivetel Ejifor koji je već viđen u filmu Love Actually sa Kirom Najtli. Zanimljivo je da se u filmu pojavljuje i Bred Pit u sasvim marginalnoj ulozi ali da je njegov lik preterano korišćen za reklamiranje filma, do te mere da je u nekim zemljama čak on bio na reklamnim plakatima zbog čega su kritičari žestoko reagovali.

Foto: foxsearchlight.com

Foto: foxsearchlight.com

Pravi Solomon Nortup je nakon što je ponovo postao slobodan čovek tužio svoje otmičare, ali bezuspešno jer po tadašnjem zakonu kao crnac nije mogao da svedoči protiv belaca, a bez svedočenja nije moga da traži naknadu štete.

Svojih bolnih 12 godina ropstva Solomon je uz pomoć jednog pisca pretočio u knjigu 12 godina ropstva  koju su pisali tri meseca. Knjiga je izdata 1853. godine, samo godinu dana nakon objavljivanja knjige Čiča Tomina koliba koja se bavila istom temom. Prodata je u 30.000 primeraka i u to vreme je smatrana bestselerom. Nakon punih 100 godina tokom kojih je ova knjiga bila zaboravljena, otkrila su je dva istoričara i ponovo je objavljena 1968. godine. Tačna godina smrti Solomona Nortupa nije poznata, kao ni okolnosti pod kojima je izgubio život, ali se smatra da je umro prirodnom smrću.

Ne propustite da odgledate ovaj film.

Foto u zaglavlju: bostonglobe.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*