Uradi sam(a) – Gingerbread house ili Medena kućica

Svi  maštamo o  kućici od slatkiša još od priče o Ivici i Marici. Novogodišnji praznici su idealan trenutak da svoj san ostvarimo  i zajedno sa našim najdražima učinimo da mašta postane stvarnost!

Potrebno je:

Nekoliko pari ruku (najbolje cela porodica a može i nekoliko dobrih drugarica)

malo talenta , malo entuzijazma, kreativnosti i dobrog raspoloženja

četiri  dana ( jer se ne može napraviti za samo jedan ili  dva  dana).

recept za medene kolačiće naše drage Nataše Tasić

šablon za kućicu, ja sam našla na Internetu 

jestive boje za kolače

jestive perlice, cvetići i ukrasi po želji

jedna oblanda

i neka igra počne!

Prvi dan: umesiti testo po receptu. Od kartona iseći šablone za delove kućice i testo seći tačno po šablonima. Ispeći sve delove i ostaviti da se dobro ohlade i stegnu do sutradan (predlažem da se napravi još jedna mera testa od kojeg ćete modlicama napraviti keksiće. Napraviti i  belu šećernu masu za ukrašavanje i ostaviti u zatvorenoj tegli u frižederu.

Bela šećerna masa – Rojal icing:

2 belanca
330 gr prah šećera
2 kašike limunovog soka

Sjediniti sastojke i mutiti dok se ne dobije glatka masa, gustine kao testo za palačinke, ako vam je mnogo retka dodajte još prah šećera, ako je gusta, razredite sa malo vode. Masu bojite bojama za testo i kolače u prahu.

IMG_8519

Drugi dan: delove kućice poređati na velikom stolu, pripremiti kese, perlice, cvetiće, jestive boje i nekoliko činijica. U činijicama bojite šećernu masu po vašoj želji, sipajte u kese kojima odsečete vrh i šarate po delovima.  Pustite mašti na volju i  uživajte u svojoj kreativnosti i dobrom raspoloženju. Crtajte po zidovima, krovu, ukrašavajte i keksiće. Lepite perlice i cvetiće. Ostavite da se sve lepo osuši do sutradan.

IMG_8524IMG_8525IMG_8536IMG_8545

Treći dan: ovde je vrlo važno da imate bar tri para ruku.  Zidove postavljate na oblandu (ili ako imate neku bolju ideju). Belom šećernom masom se lepe stranice (kao na slici) i važno je da se  pridržava sve dok se ne osuši (brzo se suši). Zalepite zidove, ukrasite dvorište i ostavite sve da se suši do sutradan.

IMG_8549IMG_8547IMG_8550

Četvrti dan:  lepimo krov i postavljamo ga na kućicu, dovoljno je samo i jedan par ruku ali je najbolje da vas je bar dvoje. Kućica je gotova! Sreća, sreća , radost!

IMG_8551IMG_8556IMG_8555

Gordana Radojković

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *