Home / Kafa sa tetkom / Šta bi bilo da su Botičeli i Ticijan imali fotošop
Šta bi bilo da su Botičeli i Ticijan imali fotošop

Šta bi bilo da su Botičeli i Ticijan imali fotošop

Odavno već nismo sigurni kako izgledaju filmske zvezde, manekene, uopšte bilo ko ko se bavi nekim javnim poslom, pa i političari jer magični fotošop sređuje fizičke nedostatke. Pomama za uređivanjem fotografija u fotošopu ne bi bila tako strašna da ne uspostavlja standarde koji mnoge ljude, naročito žene koštaju zdravlja.

Isprovocirana preteranim retuširanjem fotografija i opstednutošću za savršenim telom, italijanska umetnica Ana Utopija Đordano (Anna Utopia Giordano #BornToBeVirtual) uradila je u fotošopu seriju “Venera” i pokazala šta bi bilo da su veliki slikari, kao što su Botičeli, Ticijan, Velaskez, u svoje vreme imali fotošop. Da li bi i oni promenili tela svojih modela, povećali im grudi, uklonili fleke sa kože ili smanjili kukove?

bronzino-venus-cupid-folly-and-timealexandre-cabanel-the-birth-of-venus-800x540artemisia-gentileschi-the-sleeping-venus

Kolekcija fotošopiranih slika “Venera” predstavlja deset umetničkh slika “sređenih” u fotošopu a fotošopirajući telo Venere, Ana je u stvari iskritikovala savremene estetske “zakone” koji utiču na “standardizaciju” ženskog tela. Raskošne, realne obline Venere na svim slikama, ova umetnica je svela na veličinu modela koje možemo videti na modnim pistama ili naslovnim stranicama novena. Smanjila im je obim butina, povećala grudi, eliminisala sitne nesavršenosti i posvetlila im kožu. Krajnji rezultat, kako kaže, pokazao nam je da je stvarnost potpuno zamagljena neistinitim idealom lepote.

hayez-venus

ingres-venusla-nascita-di-venere

Ana Utopija Đordano je umetnica kojoj ova vrsta obraćanja javnosti nije strana, kako je istovremeno glumica, model, performer, pesnikinja, pisac, ona koristi savremene tehnologije i veliku pažnju posvećuje društvenim mrežama pokušavajući da pokaže kolika je snaga medija i koliko oni mogu da izmene realnost stvarajući je potpuno drugačijom. Za nju je fotošop moćno oružje za koje ne postoje granice.

tiziano-venere-di-urbinovelazquez-venere-e-cupidowestal-the-power-of-venus

Izvor: donna.fanpage.it

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*