Pravi duh Nove godine i Božića

Euforija oko novogodišnjih i božičnih praznika se podrazumeva. Iako postoje varijacije: srpska, kineska Nova godina i pandan Božića u drugim religijama, masovni je doživljaj da je ovo vreme praznika. Zašto je to “zarazno” za celu planetu? Zašto nam je potreban Deda Mraz? Da li su novogodišnji paketići ekonomska razmena ili nešto drugo?

Magijsko mišljenje

Priča o Deda Mrazu se ciklično aktualizuje svake Nove godine. Najčešće se citiraju stručnjaci koji naglašavaju potrebu da se deci ostave novogodišnje iluzije. Svet deteta je fantazmatski. Ako u njemu “žive” vile, veštice, patuljci, onda je Deda Mraz “prirodan” stanovnik. Istina je da postoje i stručnjaci koji smatraju da je razvoj deteta, pre svega, stvar sazrevanja (maturacije). Svi manevri koji vrše roditelji su periferni. Detetovu imaginaciju ne moramo da podstičemo, ona će se razvijati i sama. Ne moramo da izmišljamo dedu sa belom bradom u crvenom odelu koji živi na Severnom polu i leti u sankama koje vuku leteći irvasi. Dovoljno je detetu dati praznu kutiju i ono će je lako “pretvoriti” u leteće kočije ili svemirski brod.  Da li su odrasli smislili Deda Mraza za decu ili za sebe? I zašto odrasli “gaje” verovanje u veselog Deda Mraza, a ne priznaju da postoje čudovišta u mraku ispod kreveta, ili gradske veštice?

Verovanje

Osnovna razlika između dečjeg i sveta odraslog je kako se imaginacija doživljava. Deca veruju da zaista postoji Deda Mraz, a odrasli se igraju “Hajde, da se pretvaramo da postoji”. Oni znaju da je u pitanju nešto nerealno. Ali, nije baš tako jednostavno ni ovu granicu povući. Možda su sa osam godina prestali da veruju u Deda Mraza, ali  odrasli na velikom delu planete veruje u nešto drugo, iako je to iracionalno. Da li vernici veruju da je Isus vaskrsao, ili se samo pretvaraju da veruju? Mnogi veruju da je to istina. Zašto nam je onda “naivno” dečje verovanje u Deda Mraza?

1

Verovanje je inače prihvatanje tvrdnji čiji se dokazi i objašnjenja smatraju opravdanim bez ispitivanja. Psihologiju tema uverenosti u postojanje i istinitost transcedentnog bića ne interesuje kao procena valjanosti teoloških ili ateističkih tvdnji, već kao psihički fenomen (okolnosti, mehanizmi, individualni razvoj, posledice…).  Bez obzira na različite uglove posmatranja i shvatanja, nesumljivo je da verovanje u transcedentno ima svoj tok razvoja tokom pojedinačnog života. U detinjstvu je to više intuitivno i konkretno i spolja, a kasnije sve formalnije, personalizovanije i pounutrašnjeno. Sve psihološke teorije su složne i u tome da sistem verovanja ima važnu ulogu u mentalnom funkcionisanju. Pojedina verovanja, integrisana u sisteme su osnovica za konstituisanje dinamičkog dela ličnosti, od koga zavisi velikim delom naše ponašanje (mislim, pre svega na zdravu populaciju).  Izgleda da Deda Mraz nije obična “dečja besmislica”, jer postavlja osnove ličnosti.

Ritualnost

Proslava novogodišnjih praznika uključuje različite rituale. Razmena poklona nije ekonomska razmena, već socijalna. Zato je najbolji poklon onaj koji biramo osobi koju poznajemo, jer biramo ne ono što bismo želeli sami da dobijemo, nego ono šta je sanjala  ta osoba.  Poznato je pisanje pisama Deda Mrazu. Sem pedagoške vrednosti (dobićeš poklon uslovno, ako si bio dobro dete), ispunjavanjem želja, osobe sa kojima živimo demonstriraju bliskost i signaliziraju ljubav. Nije bitno da li dete veruje u Deda Mraza, važnije je da mu se kroz neki dogovoreni porodični ritual kaže: “Ovo je vreme ljubavi, druženja, radosti, topline…” Zato ekonomska vrednost poklona nije u prvom planu, nego stroukovna vrednost, kako bi se to rečnikom transakcione analize reklo.

Novogodišnji rituali su inače način strukturisanja vremena koji nam daju porodični oslonac, podršku. Kroz istoriju civilizacije vidimo da su postojali i u pagansko vreme, kada se zimski solsticij obeležavao, te mu mi danas dajemo samo Deda Mrazovo ili Božić Bata ruho. Uživajte u svom porodičnom miljeu u ovim prazničnim danima. Srećna Nova 2014. godina!

2

Ljiljana Jerinić, psiholog

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *