Home / Porodica i zdravlje / Muzika je zadovoljstvo ali i lek – hitovi koji imaju terapeutsko dejstvo
Muzika je zadovoljstvo ali i lek – hitovi koji imaju terapeutsko dejstvo

Muzika je zadovoljstvo ali i lek – hitovi koji imaju terapeutsko dejstvo

Muzika je dobra za naše zdravlje, pored toga što uživamo u njoj, ona ima i terapeutska dejstva na našu zdravlje, kako fizičko taki psihičko, naučno je dokazano da relaksira ceo organizam.

Pustite muziku koju volite, opustite se, sanjarite, to pomaže da obnovite energiju i pomaža lučenje hormona koji utiču na psihološko blagostanje.

Mnoge studije proučavale su uticaj muzike na zdravlje i sve su potvrdile njene terapeutske efekte.  Muzika je pravi ubica stresa jer smanjuje lučenje kortizola, hormona stresa, utiče na dobro raspoloženje i budi pozitivne emocije.ID-100114576

Dok slušamo muziku, u mozgu se luči endorfin, hormone sreće, a on utiče čak i na zidove krvnih sudova i srce. Muzika sporijih ritmova snižava krvni pritisak jer ima veliki uticaj na kardiovaskularni sistem. Slušanje muzike utiče I na immunoglobulin koji je sastavni deo našeg imuniteta, sadrži mnogo antitela potrebnih kako bi se naš organizam branio od raznih infekcija, neutrališe viruse i bakterije, dakle jače prirodnu sposobnost organizma da se leči i oporavlja.

Kako utiče na pozitivne emocije, muzika je nešto što delimo kao zajedničku strast sa drugim ljudima, retki su ljudi koji ne vole muziku, ona nas čini društvenijima i utiče na naš odnos prema drugima.

I konačno, odavno znamo da slušanje muzike u trudnoći utiče na fetus, naučnici tvrde da muzika pomaže da deca, kasnije tokom života bolje pamte, imaju veću sposobnost koncentracije oi kreativnija su.

ID-100114512Džek Luis, neurolog koji proučava isceljujuče efekte muzike, napravio je neku vrstu isceljujuće liste hitova  koja utiče na anksioznost i depresivna stanja, koji, dok ih slušamo, na nas imaju antidepresivna dejstva. Na ovoj listi nalaze se:

Pink Floyd – Comfortably Numb

Gloria Gaynor – I will survive

John Lennon – Cold Turkey

Louis Armstrong  – What A Wonderful World

Elton John – Healing hands

Probajte, ovo su lekovi koji nemaju neželjena dejstva.

(Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*