Home / Tetkina Kuhinja / Krem supa od komorača
Krem supa od komorača

Krem supa od komorača

Komorač  je povrće koje liči na crni luk i iako nije mnogo zastupljeno u našoj kuhinji, poznato je još od davnina. Uzgajali su ga stari Grci i Rimljani zbog nejgovih lekovitih svojstava.  Odličan je izvor kalijuma, vitamina C i mangana. Pravi je prirodni diuretik, preporučuje se dojiljama  za bolje lučenje mleka a čaj od komorača je  izuzetno sredstvo protiv stomačnih grčeva kod malih beba.

Najbolje ga je koristiti u svežem stanju u salatama (aromatičan je i slatkast, ima jako neobičan ukus jer poseduje 6% eteričnih ulja)  odličan je  u supama, jelima od povrća, mesa i u sosovima.  Mnoge domaćice ne mogu zamisliti supu i čorbu bez komorača pa vam predlažem da probate ovu laganu, ukusnu supu.

IMG1018

Potrebno je:

400 g komorača (2 glavice)

1 glavica crnog luka

3 čena belog luka

manji koren celera

2 šargarepe

1 veći krompir

kocka za juneću supu

100 ml pavlake za kuvanje

so i biber

kašika suvog povrća

IMG1023

Propržiti na ulju sitno seckan crni i beli luk da postane žućkast, pa u to  dodati krupno rendane šargarepu i krompir, sitno rendan celer i iseckan komorač. Posoliti i pobiberiti po ukusu, naliti sa oko 1.5 litar vode i poklopiti da proključa. Kada proključa, smanjiti vatru i kuvati oko 30 minuta, a azatim dodati kocku supe i suvo povće.  Kuvati još oko 10 minuta i na kraju dodati pavlaku za kuvanje. Isključiti ringlu i ostaviti supu još malo na vrućoj ringli.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Prijatno!

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*