Iz Microsofta – visokotehnološki grudnjak

Grupa istraživača iz Majkrosofta, u saradnji sa Univerzitetom u Ročesteru, SAD, predstavila je interesantnu studiju pod nazivom “Hrana i raspoloženje”.

Naime, oni su izumeli visokotehnološki grudnjak, to jest grudnjak u koji su ugrađeni senzori koji detektuju raspoloženje žene koja ga nosi sa tačnošću od 75%. Ovaj grudnjak su proglasili spasom za sve žene koje su žrtve “emotivnog prejedanja”, koje jedu kada su nervozne, uznemirene, razočarane, nesrećne, čak i onda kada nisu zaista gladne. Iako se radi samo o prototipu, ovaj grudnjak meri puls i disanje pružajući precizne informacija o emocionalnom stanju žene koja ga nosi. Trenutno istraživači rade na razvijanju aplikacije koja bi prikupljene podatke evidentirala a onda pomagala ženi koja ima potrebu za hranom da se smiri i opusti a ne da se prejeda i koristi hranu kao emocionalnu podršku.

Ovog grudnjaka, naravno, nema na tržištu, pojaviće se tek onda kad bude rešen problem punjenja baterija sistema za detektovanje raspoloženja, jer se trenutno, na prototipu, one moraju puniti na svakih 45 minuta. Nakon što usavrše visokotehnološki grudnjak, istraživači će raditi na razvoju aplikacija za muškarce i pronalaženju pogodnog dela odeće koji bi imao funkciju kao grudnjak kod žena.

Ovaj grudnjak i slične izume koji će se tek pojaviti, istraživači pravdaju neraskidivom vezom između zdravlja i tehnologije koja se u današnje vreme neprekidno mora razvijati.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *