Biblioterapija – čitanje je dobro za zdravlje

Iako znamo da je čitanje je dobro, suočeni smo sa činjenicom da se sve manje čita, klasici su prosto zaboravljeni, ceni se laka literature i, pre svega, svi se žale da im nedostaje koncentracija kako bi se usresredili na čitanje.

Ako ste od onih koji odavno nisu uzeli knjigu, udobno se smestili i prepustili čitanju ne misleći na probleme, kuvanje ručka, kako zaraditi novac, kako rešiti ovo ili ono, setite se tih divnih trenutaka kada ste putovali sa knjigama, rasli uz knjige i kad prosto niste mogli zamisliti da dan ne završite sa bar par pročitanih strana.

Biblioterapija, odnosno čitanje kao deo terapije, korišćena je još početkom 20. veka u SAD kada su psihijatri počeli svojim pacijentima, uz redovnu terapiju, da prepisuju čitanje knjiga, naravno uz pažljiv odabir žanra, od romana do poezije. Rezultati su bili da je kod pacijenata koji su poslušali savet primećeo poboljšanje a lekari su to objasnili time što  svest čitanjem izlazi iz izolacije i kroz čitanje, odnosno knjige, kontaktira sa svetom.ID-100184527

Danas, savet da čitamo jer je čitanje dobro i za um i za telo, i to da čitamo knjige, dolazi sa Univerziteta u Geteborgu, Švedska, gde su istraživači utvrdili da čitanje čini da se osećamo bolje a onima koji pate od anksioznosti, napada panike ili depresije, kao što je grupa žena kojima je čitanje prepisivano kao terapija a koje su zbog svojih problema gubile sposobnost za rad i normalno življenje, pomaže u rehabilitaciji.

Ljudi koji imaju psihičke probleme, uglavnom su usresređeni na svoje stanje, prestaju sa mnogim redovnim aktivnostima, svu svoju energiju usmeravaju na bolest ili problem koji imaju. Međutim, kad počnu da čitaju, naročito ono što deluje smirujuće na njih, ubrzo dolazi do poboljšanja i na mentalnom i na fizičkom nivou, polako se budi želja za aktivnošću.

Biblioterapija se u mnogo zemalja sveta koristi uz redovnu terapiju, naročito u slučajevima anksioznih poremećaja, depresije, problema sa ishranom, ali i kod pacijenata obolelih od neke vrste kancera ili kardiovaskularnih bolesti što pomaže da budu smireniji i brže se oporavljaju.

Ilustracija. FreeDigitalPhotos.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *