Home / Porodica i zdravlje / Anastrozol novi lek u prevenciji raka dojke
Anastrozol novi lek u prevenciji raka dojke

Anastrozol novi lek u prevenciji raka dojke

Anastrozol nije novi lek na tržištu, to je lek koji utiče na nivo određenih ženskih hormona kao što je estrogen i već se prepisuje kao deo terapije ženama u postmenopauzi  koje se leče od hormonski zavisnog karcinoma, ne preporučuje se ženama u koje nisu ušle u menopauzu kao ni onim koje imaju osteoporozu ili bilo koji problem koji utiče na čvrstinu kostiju.

Najnovije istraživanje pokazalo je da je ovaj lek veoma efikasan u prevenciji raka dojke kod žena koje su u grupi žena visokog rizika, odnosno kod onih koje imaju genske predispozicije da obole od ove bolesti.

Lek je testiran od stane istraživača na Queen Mary univerzitetu u Londonu na uzorku od 4.000 žena sa visokim rizikom od karcinoma. Volonterke su bile podeljene u dve grupe od po 2.000 žena, jedna grupa je uzumala anastrozol, dok druga nije. U posmatranom periodu, u prvoj grupi žena koje su uzimale lek obolelo je 40 žena, dok je u drugoj grupi obolelo 85 žena na osnovu čega su istraživači utvrdili da lek više od pola smanjuje rizik karcinoma dojke kod žena koje u porodičnoj anamnezi imaju slučajeve ove bolesti i kod kojih postoji ozbiljan rizik od oboljevanja.

Studija je obljavljena u časopisu Lanset a istraživači predlažu da se ovaj lek uključi u prevenciju karcinoma dojke kod žena koje su identifikovane kao žene sa visokim rizikom od bolesti, naročito zato što izaziva manje neželjenih dejstava od sličnih lekova starije generacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*