Žene koje piju su inteligentnije – da li vam ovo zvuči logično?

Žene sa visokom stručnom spremom sklonije su da više kozumiraju alkohol od drugih žena, ali i tome da češće izlaze vikendom pa čak i radnim danima.

Ovo upšte ne zvuči logično, ako se osvrnete na statistike, ali studila London School of Economics, pokazala je da nisu muškarci oni koji najviše piju nego žene i to one sa univerzitetskim diplomama.

Po ovoj studiji, što je žena obrazovanija, više je sklona tome da pije, ali i opasnostima da ima problema sa alkoholom. Studija je pokazala da čak 71% žena pije skoro svakoga dana.

Autoke ove studije, do ovog zaključka su došle na osnovu nekoliko pokazatelja:

– visokoobrazovane žene odlažu brak i materinstvo zbog karijere pa imaju mnogo aktivnji društveni život od onih žena koje imaju niži nivo ID-10016698obrazovanja i koje su ranije zasnovale porodice;

– ako žena radi u okruženju gde ima više muškaraca, veća je mogučnost da pije jer se više druži sa muškarcima koji često posle posla svraćaju na piće;

– većina žena koje su praćene tokom izrade ove studije su rasle u porodicama srednje klase i da su često gledale roditelje kako piju.

Ova studija pokazala je još jednu zanimljivu stvar, ali onu o kojoj tek može da se raspravlja, naime, autorke tvrde da se predispozicija prema ljubavi ka alkoholu može predvideti još u ranom detinjstvu, to jest, da već u uzrastu od pet, šest godina, ako imaju dobar uspeh u učenju, ili pokazuju viši stepen inteligencije od svojih vršnjakinja, imaju 2 puta veću šansu da će u odraslom dobu svakodnevno konzumirati alkohol.

Kod muškaraca takođe postoji veza između intelektualnog nivoa i alkohola, ali ne u tolikoj meri kao kod žena, pokazala je ova studija.

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *