Vitamin C, oružje protiv sezonskih bolesti

Vitamin C je pravi saveznik našeg zdravlja protiv mnogih bolesti koje stižu sa zimskim vremenom. Nalazi se u mnogim namirnicama, dobar je antioksidant, štiti našu kožu od starenja, jača imuni sistem.

Odličan je borac protiv slobodnih radikala koji mogu da oštete strukturu ćelija zbog čega dolazi do starenja kože ali pomaže i kod anemije i nedostatka gvožđa a kako pokazuju istraživanja, utiče i na raspoloženje.

Vitamin C je veoma važan vitamin i kako ga naše telo ne proizvodi, važno je unositi ga kroz hranu. Nalazi se u voću i povrću, posebno u agrumima, limunu, pomorandži, grejpfrutu, mandarinama. Ali ima ga i u drugom voću, jagodama, kiviju, ribizlama. Što se tiče povrća, veće količine vitamina C sadrže paradajz, kupus, paprika, spanać, brokoli, karfiol.

Kako bismo tokom zime obezbedili organizmu dovoljno vitamina C potrebno je dnevno pojesti bar tri sveže pomorandže, grejpfruta, limuna, iako je kiseo, a najbolje da budu različite voćke raspoređene na sva tri obroka.ID-100191338

Kako je vitamin C osetljiv na svetlost i kiseonik, najbolje je voće i povrće čuvati u zatvorenom i u mraku i konzumirati ih sveže oprane i oljuštene. Kako je dobro rastvorljiv u vodi, možete cediti voće ali nikako sok da dodajete toploj tečnosti, ona je neprijatelj ovog vitamina.

Vitamin C se preporučuje osobama svih uzrasta a naročito deci koja pate od čestih infekcija i pušačima.

Nedostatak vitamina C može izazvati zdravstvene tegobe kao što su krvarenje desni, pucanje kapilara, bol i oticanje u zglobovima, česte prehlade.

Fotografije: FreeDigitalPhotos.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *