Home / Tetkina Kuhinja / Tajne dobrog ukusa – kari
Tajne dobrog ukusa – kari

Tajne dobrog ukusa – kari

Moguće je da u stvari i ne znate šta je kari, iako ga koristite u kuhinji. Mnogi ne znaju, ne brinite, jer u Indiji postoji izreka: Koliko kuvara, toliko karija. U prevodu, kari znači sos, međutim, isti je naziv i za začin, u stvari mešavinu začina, koja se pravi na preko 200 načina! Samim tim, ni ukus nije isti, ali im je zajedničko da svi imaju kurkumu kao obavezni sastojak. Kurkuma, pak, u svom sastavu ima kurkumin, a naučno je potvrđeno da ova supstanca pozitivno deluje kod obolelih od raka i Alchajmerove bolesti. Neki naučnici smatraju da kari može da zaštiti mozak od starenja. Istraživanja je vršio dr Dejv Šubert iz Instituta „Salk” u San Dijegu i potkrepio ih činjenicom da u Indiji, gde je ishrana bogata karijem jedno od obeležja nacionalne kuhinje, ima najmanje obolelih od Alchajmerove bolesti. Kari 603958_697287906962164_1536793553_nima i svojstva antioksidansa, a dobar je i protiv svih vrsta upala. U našim prodavnicama naići ćete na samo dve varijante karija – običan i ljut, poznatiji kao madras kari. Svejedno, osnovna svojstva ove mešavine začina i u njima su sadržana. Pored obavezne kurkume, u standardni sastav karija idu: korijander, kumin (nije isto što i kim), grčko seme (piskavica) i čili. To je osnova, a u zavisnosti od recepta, kuvara, regiona i ukusa dodaju se đumbir, crni biber, fenel, crna slačica, zeleni i crni kardamom, karanfilić, muskatni oraščić, beli luk, lovor, cimet…

Autor: Milja Lukić, novinarka, izdavač časopisa Miljin kuvar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*