Home / Tetkina Kuhinja / Tajne dobrog ukusa – cimet
Tajne dobrog ukusa – cimet

Tajne dobrog ukusa – cimet

Susam, korijander i cimet najstariji su začini o kojima postoje pisani tragovi. Još 2800. godine p.n.e. Kinezi su pisali o cimetu u botanici. U starom Egiptu upotrebljavan je i za balzamovanje. U Evropi je u srednjem veku, poput šafrana, bio vredniji od zlata. Prirodni je adstrigens (koristi se u lečenju zapaljenja kože i sluzokože), antimikotik (protiv gljivičnih upala), antibakterik… Preventivno deluje na nadimanje, pomaže pri bolovima u želucu i kod dijabetesa tipa 2, jača srce i želudac, uravnotežuje odnos holesterola, u kombinaciji s drugim lekovitim biljkama povoljno utiče na eliminaciju celulita, sanira bronhitis… Koristi se u pravljenju parfema zbog svoje lepe arome, a u kuhinji za oplemenjivanje kompota, slatkiša, kuvanih jela, vrućih napitaka… Cejlonski cimet je najaromatičniji i prodaje se isključivo u obliku štapića, ali se češće koristi takozvani kasija cimet koji se prodaje više mleven nego kao štapić. Za poslastice se obilato koristi, ali i na vrh noža cimeta obogatiće ukus gulaša, krompira, raznih čorbi i variva.

Autor: Milja Lukuć, novinarka, izdavač časoposa Miljin kuvar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*