Stižu gosti, koja vina da poslužim?!

Da bi ručak ili večera koju ste spremili za goste, ali i za vas same, ako uživate u vinima, uspeli  bili kompletni, morate napraviti dobar izbor vina. Većina ljudi se u vina ne razume i pri kupovini uglavnom traže savet od prodavca koji uopšte nisu obučeni, niti poznaju vina, nisu somelijeri i nude ono što se njima dopada, čemu treba da poboljšaju prodaju ili vino koje je jeftinije i eto vam greške i opasnosti da se vino uopšte ne slaže uz jelo koje poslužujete.

Uparivanje hrane i vina se smatra umetnošću. Odgovarajuće vino poboljšava ukus hrane i doprinosi kompletnom uživanju uz obrok, pa iako niste somelijer, postoji nekoliko opštih pravila kada je “slaganje” vina uz hranu u pitanju.

Svako jelo ima svoj karakterističan ukus pa bi samim tim trebalo da se uz određeno jelo služi i vino koje se sa tim ukusom slaže, osnovna greška je od predjela do deserta služiti isto vino, a jedno od osnovnih pravila je da se uz jelo tipično za jednu oblast služi vino iz iste regije kako bi se stvorila harmonija arome i ukusa.

Uz predjela, sireve, obično se služi roze  ili mlada vina, ova vino mogu ostati na stolu i uz čorbe i supe.ID-10074397

Uz ribu i morske plodove, upravo se nalazimo u “sezoni” slava, najbolje je služiti suvo, belo vino.

Uz povrće takođe idu bela suva vina, dok se sa testeninom najbolje slažu roze ili crvena vina, zavisno od toga sa čime je pasta pripremljena, ako je meso u pitanju odgovara crveno vino, u slučaju nekog lakšeg priloga ili sosa, odgovara roze.

Uz teška, masna jela, najviše se slažu crna vina, što je jelo više termički obrađeno, to vina treba da budu starija.

Uz svinjsko i jagnjeće meso služe se crvena suva vina koja nemaju jak miris.

I na kraju – desert.  Deserti su slatki pa uz njih treba služiti desertna vina, penušava ili polusuva aromatična bela vina odlično se slažu uz kolače i voće.

Ukoliko kao desert služite citruse, voćnu salatu ili sladoled, vino ne služite.

Ilustracije: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *