Home / Kafa sa tetkom / Reportaža iz Veveya, rodnog mesta mlečne čokolade
Reportaža iz Veveya, rodnog mesta mlečne čokolade

Reportaža iz Veveya, rodnog mesta mlečne čokolade

Na putu  ka ovom švajcarskom gradiću, očekivala sam Alpe, plavu vodu sa labudovima i patkama, uređene bašte i cvećnjake, sireve i satove, ali  ne i iznenađenje u vidu džinovske viljuške zabodene u jezero. Po ko zna koji put shvatih da u  životu ne postoje slučajnosti  kada sam otkrila  da u Vevey postoji muzej hrane Alimentarum, ali i da je to mesto gde je izmišljena prva mlečna čokolada.

IMG882

Da krenem od početka, 1839. godine, nemački apotekar Hajnrih Nestle, preselio se iz Frankfurta u Vevey, promenio ime u Anri, da bi zvučalo francuski, otvorio svoju malu laboratoriju u kojoj je eksperimentisao ,  slučajno, 1867. godine proizveo  je mleko u prahu, a ubrzo zatim, 1875. i mlečnu čokoladu. To je razlog što se  sedište čuvene, multinacionalne kompanije Nestle sa više od 283.000 zaposlenih po celom svetu  i nalazi upravo ovde u Veveyu.

Vevey je grad prelepih pejzaža, boja, kulturnih institucija, šoping centara, a sve  upakovano u bajkovito okruženje modro plavog Ženevskog jezera , masivnih planinskih vrhova i široke osmehe  ljubaznih stanovnika gde fascinira spremnost da se u svakom trenutku, kao  pritiskom na dugme, preobrate sa fracuskog na engleski jezik, kada im skreneš pažnju da ih (nažalost) ne razumete.

IMG918

Šetajući, postaje očigledno (zahvaljujući spomenicima)  da su tim istim stazama hodale znamenite ličnostii poput Čarlija Čaplina koji je poslednjih 25 godina proveo ovde, upravo zbog lepote i mira  koje  Vevey nudi, ovde je, po svojoj želji,  i sahranjen.

Nimalo slučajno, ovim stazama su hodili i Dostojevski, Gogolj, Grem Grin, Žan Žak Ruso, Viktor Igo, svaki na svoj način fasciniran energijom koju poseduje ovaj gradić i prirodnim lepotama koje istovremeno daju snagu i unose mir.

IMG867

Vevey se spominje i u literaturi , jedno  je od mesta događanja u romanu Dejzi Miler, Henrija Džejmsa a ono što me je posebno oduševilo je da se Vevey spominje i u jednom od mojih omiljenih romana iz detinjstva –  Devojčice od Louise May Alcot.

Za ljubitelje muzeja i istorije ovde se može naći i Muzej vina, Muzej izrade satova, Muzej železnice, Muzej fotografije. Za ljubitelje pijace, postoji otvorena pijaca svakog utorka i srede  na samoj obali jezera gde lokalni farmeri iznose svoje poljoprivredne proizvode i gde se sve šareni od raznovrsnog voća, povrća i lokalnih specijaliteta, gde ste uvek dobrodošli na degustaciju.

Neminovno je u šetnji doći do starog grada i pešačke zone koja odiše duhom starih vremena gde je pravo zadovoljstvo posmatrati maštovito uređene izloge, ulaziti u slatke male kafee i poslastičarnice, cvećare i antikvarnice i sladiti se lokalnim pecivima , slatkim, slanim i čokoladnim ili predahnuti uz kafu ili toplu čokoladu.

Čokolade su posebna priča  kao i sirevi, ima ih  u bezbroj oblika i ukusa ali jedno je uvek isto – izuzetan kvalitet  koji i na ovaj način potvrđuje da švajcarska preciznost nije samo urbana legenda.

IMG945

I za kraj,da ne propustim jedno od glavnih obeležja ovog kraja ,  oko Veveya se nalaze vinogradi koji se nalaze na listi UNESCove  svetske baštine .  Priča o vinogradima počinje još u 12. veku kada su monasi iz manastira počeli da na okolnim brdima prave seriju zidova da bi formirali terase sa ciljem da izravnaju teren i posade vinovu lozu. Ljubitelj vina kao što sam ja, uživa u svakom gutljaju vina iz lokalnih  vinarija i sa posebnim zadovoljstvom ceni švajcarski način ispijanja vina – da se kao  aperitiv uzima belo, a uz glavno jelo pije crno vino.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIMG894

U to ime – živeli i budite tu, nastaviće se.

Autor: Gordana Radojković

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*