Home / Porodica i zdravlje / Multivitaminski dodaci nemaju nikakve koristi u prevenciji kardiovaskularnih i kancerogehin bolesti
Multivitaminski dodaci nemaju nikakve koristi u prevenciji kardiovaskularnih i kancerogehin bolesti

Multivitaminski dodaci nemaju nikakve koristi u prevenciji kardiovaskularnih i kancerogehin bolesti

Nikada se više nije pričalo o prevenciji bolesti nego u nekoliko zadnjih godina, to, naravno, prate zdrav način života i zdrava ishrana. Kako od toga što ćete vi zdravo živeti i hraniti se niko ne može da profitira, nude vam se različiti proizvodi koji treba da poboljšaju vaše opšte stanje i utiču na prevenciju bolesti, sve opravdavajući time da zdravom ishranom, koliko god se trudili, ne možete u organizam uneti dovoljno vitamina i minerala.

Studija Centra za istraživanje zdravlja u Portlandu, pokazala je da vitaminski dodaci nemaju nikakav uticaj na smanjene rizika od oboljevanja od kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti.

Ova studija obuhvatila je 26 prethodnih studija koje su sprovedene na istu temu od 2005. godine,  i na osnovu svega došlo se do rezultata da ne postoje značajne razlike kada je stopa mortaliteta od kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti u pitanju između onih koji su redovno uzimali suplemente i onih koji nisu.

Na osnovu ove studije, u SAD su izdate nove preporuke o upotrebi multivitaminskih i mineralnih dodataka ishrani za koje se svake godine troši preko 12 milijardi dolara.

Ova studija nije prva ni revolucionarna, u prošlosti je nekoliko studija već upozoravalo na to da ovi preparati nemaju uticaja na prevenciju bolesti a da neki, kao beta karoten kod pušača, mogu čak biti i štetni.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*