Kod ginekologa samo ako se mora

Ženama potrebno više saveta o preventivnim pregledima

Početkom oktobra sprovedena je onlajn anketa „Briga o zdravlju“ koja je pokazala da ginekolozi ne savetuju dovoljno žene o preventivi, čak 75% žena nije nikad dobilo preporuku za ovu vrstu pregleda u poslednje tri godine. Upitnik je sproveden u okviru projekta koji se bavi očuvanjem reproduktivnog zdravlja „Kalendar mog zdravlja“, a bio je namenjen ženama od 18 do 65 godina.

Kalendar mog zdravlja“ je posebno osmišljen sms servis uz podršku Hemofarm Fondacije i Delta Generali osiguranja, koji žene informiše i edukuje o  načinu očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, ali i podseća o terminu i važnosti redovnog preventivnog ginekološkog pregleda i pregleda grudi.

Od 100 ispitanica, više od polovine je dobi između 21 i 35 godina kada je ključno redovno ići na preventivne preglede raka dojke i raka grlića materice. „Trećina žena ide na pregled samo ako se ukaže potreba za tim, kad ih nešto zaboli, i više veruje privatnim nego državnim klinikama iako su ove druge skuplje. Takođe, izjavile su da im je najbitnije da je lekar ljubazan, predusretljiv i uvek dostupan. Ovim projektom ćemo, nadam se, uspeti da dođemo do nekog rešenja koje će zdravstveni sistem učiniti pristupačnijim i boljim za žene kako bi redovnije brinule o svom zdravlju“ kaže dr Vojislav Stojšin, direktor Mobimed Fondacije i vođa projekta.

fb cover2 jesen

Veliki broj ispitanica, njih preko 80 odsto smatra da država ne zadovoljava sve njihove potrebe kada je u pitanju zdravlje, ali skoro polovina ne zna šta dodatno zdravstveno osiguranje podrazumeva ali misle da bi im koristilo.

“Unapređenje celokupnog zdravstvenog sistema i najpre, očuvanje zdravlja, deo je starteškog opredeljenja Hemofarm  Fondacije. Od osnivanja, pre 20 godina, podržali smo mnoge projekte usmerene na preventivu brojnih oboljenja. Verujemo da će ovaj projekat doprineti da, kod većine žena, redovna kontrola i odlazak ginekologu postanu navika umesto, kao što je na žalost praksa, da to čine samo kada imaju tegobe” – kaže Snežana Radočaj, direktorka Hemofarm Fondacije.

Kako kaže dr Stojšin, podaci dobijeni ovim upitnikom predstavljaju mali broj ženske Internet populacije, ali se i iz njega vidi da su žene uglavnom neobaveštene šta je dodatno zdravstveno osiguranje i šta u okviru toga mogu dobiti. “Možemo samo da pretpostavimo kakve bismo odgovore dobili da se upitnik radio na čitavoj populaciji i u manjim sredinama.” – napominje dr Stojšin.

Više o projektu možete pronaći na www.kalendarmogzdravlja.rs i na Fejsbuk stranici www.facebook.com/kalendarzdravlja.

foto1

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *