Home / Tetkina Kuhinja / Kako pripremiti kestenje
Kako pripremiti kestenje

Kako pripremiti kestenje

Jesen prati i kestenje, nezamislivo je da ulice ne mirišu na pečeni kesten, pijace su pune, pa ako želite sami da ga pripremite evo nekoliko saveta.

Pre nego što počnete sa pripremom potebno je dobro ga očistiti i pravilno zaseći kako bi se pulpa ploda dobro skuvala ili ispekla a i da ne bi pucao tokom pripreme.

Kestenje treba prati pod mlazom vode, najbolje četkicom za zube kako biste ih temeljno oprali.

Zasecanje kestena radite sa gornje, oble strane, oštrim nožem. Napravite samo jedan rez i to horizontalno u odnosu na vrh i dno ploda.

Ako volite kuvan, nalijte ga vodom i kuvajte ga najmanje 1 sat.ID-10085731

Ukoliko volite pečeno kesenje, postupak pripreme je isti, dobro ga operite, zasecite i pecite u rerni, najviše pola sata na 200 stepeni.

Možete probati i kombinovanu tehniku pripreme – pola sata kuvajte kestenje a zatim ga petnaestak minuta pecite u rerni.

Na sva tri načina dobićete ukusno kestenje koje se lako ljušti samo što neće imati onaj neodoljivi miris kao kestenje koje možete kupiti na ulici. Da biste dobili takvo, morate se malo više pomučiti, raspaliti vatru, napraviti žar i imati dovoljno gustu rešetku za pečenje ili metalnu ploču.

Ilustracije: FreeDigitalPhotos.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*