Deci je potrebno sunce, ne vodite ih u igraonice

Igraonice su zadnje decenije postale toliko popularne da roditelji uopšte ne razmišljaju o tome da njihova deca treba da budu na čistom vazduhu. Ako prošetete kroz velike tržne centre možete da vidite desetine i desetine dece, i to vrlo male, koje su mame “posadile” ispred kompjutera da igraju neke igrice dok one na drugom, pored njih, pregledaju svoj Fejsbuk profil. To se danas naziva šetnjom. Igranje u igraonici je bezbedno, misle roditelji, dete ima društvo, čak i animatora, dok će oni za to vreme u obližnjem kafiću sedeti s prijateljima.

Kad roditelji danas kažu detetu – Idemo! – to ne znači da će dete uzeti loptu ili se obradovati što će voziti bicikl, već da će završiti u nekoj igraonici.

Naravno, igraonice uopšte nisu loša stvar kada pada kiša, ili je previše hladno, ali i tokom lepih dana one su prepune dece koja bi tada trebalo da se igraju napolju.

Do podataka kakvo je opšte zdravlje dece u Srbiji ćete teško doći, moralo bi biti sprovedeno istraživanje ali možete pročitati da je patina dece u našoj zemlji gojazna za šta su krivi fizička neaktivnost i loša ishrana bazirana na sendvičima i grickalicama.

Istraživanje koje je sprovedeno u Americi pokazalo je da se deca u 21. veku sve manje igraju napolju i da je sve više dece izloženo riziku od anemije jer provode malo vremena na suncu što za posledicu ima manji novo vitamina D a što dovodi do smanjenja hemoglobina.

Smanjeni nivo “Vitamina sunca” kako nazivaju vitamin D koji utiče na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži za posledicu ima smanjen imunitet tako da su deca sve više podložna raznim bolestima.

Vitamin D je jedini vitamin koji organizam sintetiše pod uticajem sunca, odnosno sunčevog zračenja i neophodan je i za pravilan rast i čvrstinu kostiju a količina ovog vitamina ispod 30 nanograma po mililitru smatra se nedostatkom.

Pre nego što dete povedete u igraonicu jer je tako lakše, tamo su drugari, dete nije previše zahtevno i animiraće ga neko drugi umesto vas, setite se onog vremena bombardovanja kada su deca bila previše u zatvorenom prostoru i kada su svi govorili da deca nisu pečurke koje mogu rasti u mraku, da su im potrebni svetlost i sunce. Igraonice mogu biti samo “plan B” u slučaju lošeg vremena.

FreeDigitalPhotos.net

 

One comment

  1. Bravo. U potpunosti se slažem i koristim svaku priliku da (još uvijek) bebu izvodim vani, pa makar i ispred kuće, ako je previše hladno za šetnju ili pada kiša. I sretna sam što imamo dvorište pa, kad odraste, većinu vremena ćemo provoditi vani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *